Ha szereted a sütőtököt és a mákot is, így hozd őket össze egy sütiben!
A jóféle tökös-mákos rétes indította be a fantáziámat a sütőtök és a mákliszt tésztává párosításához. Aminek a tetejére, már csak a színe miatt is világos krém kívánkozik – legyen az mascarpone vagy tejföl. Mind a tészta, mind a krém mentesen is nagyon fincsi. Eleve így csináltam, és ennek alapján azt tudom mondani, hogy aki eheti, annak érdemes kipróbálni kristálycukorral és állati fehérjéből készült mascarponéval.
1 kis sütőtök bele megsütve
10-12 dkg mákliszt (nekem Grapoila volt!)
fél tasak sütőpor (GM)
6 kicsi vagy 4 nagy tojás bundában
1 evőkanál étkezési olaj (Grapoila szőlőmag)
1 vanília pudingpor (GM/TM)
40 dkg mascarpone vagy tejföl
Cukor/erirtit ízlés szerint (a mákliszt kesernyés, több cukrot kíván)
dekor aszalt gyümölcs, magatartás
Először felverjük a fehérjéből a kemény habot, ehhez nem adunk cukrot. Ezt félretesszük a keverőtálba. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük géppel, majd hozzáadjuk a sült tökbelet, a sütőporos máklisztet, a pudingport, és ezt is összedolgozzuk a géppel.
A mákos-tökös masszát keverőlapáttal egyenletesen beleforgatjuk a felvert tojáshabba. Kivajazott, kimáklisztezett tepsibe öntjük a tésztát, és 180 fokos sütőben légkeveréssel „piskótát” sütünk belőle.
Ha meghült kis kerek formákat szaggathatunk a téstából, amiket megfelezve, közé tölthetjük a vaníliás cukorral kikevert mascarponét vagy a tésztán szétterítve, és hűtőben hűtés után úgy szaggatjuk ki a kerek mákvirágokat. Ízlés szerint dekoráljuk.
Ha tejfölt használunk, nem tudunk macaronos mákvirágokat tölteni, mert az kifolyik. Ilyenkor simán a tészta tetejére öntjük a fehér krémet, és hűtés után szaggatunk.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre