Fodor Erika konyhájából: mákgolyó, méghozzá mentesen – Csak ínyenceknek!

Mákgolyó: első látásra olyan, mint a kókuszgolyó, de belül ég és föld a különbség!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2023.05.29.
áfonyalekvár kókuszreszelék mákgolyó zabpehely

A legutóbbi habos mákos sütésből éppen annyi máktöltelék maradt ki, ami semmire sem elég. Ki azért mégsem dobjuk a drága mákot, a házi áfonyalekvárt, a saját citromot és reszelt almát, ami mind benne van! Ebből született meg a mákgolyó egy kis zabpehellyel és chiamaggal tuningolva. Nekünk ízlett. Próbáld ki, és döntsd el, jó-e!

Fekete-fehér mákgolyók áfonyalekvárral Fotó: Fodor Erika

 

Hozzávalók

  • 10 dkg darált mák
  • 1 citrom (kezeletlen héjú, bio)
  • 2-3 dkg chiamag
  • 2-3 db alma
  • 2-3 evőkanál áfonyalekvár
  • 20 dg zabpehely (én apró szemű gluténmentesből csináltam)
  • forró víz
  • ízlés szerint méz (én nem tettem)
  • kókuszreszelék a forgatáshoz
Mák, alma, citrom, zabpehely, chiamag, áfonyalekvár – ennyi az egész! Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

Nekem készen volt a megmaradt máktöltelék, de azoknak, akik kedvet kaptak a mentes mákgolyóhoz, írom, hogyan készült. Először meghámozzuk az almát és belereszeljük egy lábos aljára. Erre megy a darált mák, amibe belereszeljük a citrom héját, majd a levét is hozzáadjuk. 

Együtt a máktöltelék és a forró vízben dagadt chia és zabpehely Fotó: Fodor Erika

Jöhet bele a tavalyi áfonyalekvár, és így állandó kavargatás mellett takarékon összefőzzük – nem túl hígra, amíg megpuhul a mák. Hagyjuk kihűlni. Közben a zabpehely és a chiamag keverékére annyi forró vizet öntünk, hogy ellepje. Amikor megduzzadt, ismételjük a locsolást, de csak annyiszor, hogy végül ne legyen folyós. 

 

A két masszát összegyúrjuk kézzel, majd kis időre betesszük a hűtőbe összeállni. Gombócokat formálunk, amiket kókuszreszelékbe áthempergetve üveg kínálótálra teszünk.

Kókuszreszelék helyett darált mákba is forgathatjuk a golyókat Fotó: Fodor Erika

Tuti

Különböző méretű golyókat csináljunk, hogy tudjon mindenki választani, nagyot szeretne enni vagy kicsit!

Tipp

Ha üvegtálon kínáljuk a mákgolyókat, jól mutat, ha közéjük áfonyalekvárt csorgatunk, és még finom is! Aki vesz egyet, eldöntheti, hogy belemártja-e a lekvárba vagy sem.

 

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás