Mákgolyó: első látásra olyan, mint a kókuszgolyó, de belül ég és föld a különbség!
A legutóbbi habos mákos sütésből éppen annyi máktöltelék maradt ki, ami semmire sem elég. Ki azért mégsem dobjuk a drága mákot, a házi áfonyalekvárt, a saját citromot és reszelt almát, ami mind benne van! Ebből született meg a mákgolyó egy kis zabpehellyel és chiamaggal tuningolva. Nekünk ízlett. Próbáld ki, és döntsd el, jó-e!
Nekem készen volt a megmaradt máktöltelék, de azoknak, akik kedvet kaptak a mentes mákgolyóhoz, írom, hogyan készült. Először meghámozzuk az almát és belereszeljük egy lábos aljára. Erre megy a darált mák, amibe belereszeljük a citrom héját, majd a levét is hozzáadjuk.
Jöhet bele a tavalyi áfonyalekvár, és így állandó kavargatás mellett takarékon összefőzzük – nem túl hígra, amíg megpuhul a mák. Hagyjuk kihűlni. Közben a zabpehely és a chiamag keverékére annyi forró vizet öntünk, hogy ellepje. Amikor megduzzadt, ismételjük a locsolást, de csak annyiszor, hogy végül ne legyen folyós.
A két masszát összegyúrjuk kézzel, majd kis időre betesszük a hűtőbe összeállni. Gombócokat formálunk, amiket kókuszreszelékbe áthempergetve üveg kínálótálra teszünk.
Különböző méretű golyókat csináljunk, hogy tudjon mindenki választani, nagyot szeretne enni vagy kicsit!
Ha üvegtálon kínáljuk a mákgolyókat, jól mutat, ha közéjük áfonyalekvárt csorgatunk, és még finom is! Aki vesz egyet, eldöntheti, hogy belemártja-e a lekvárba vagy sem.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre