Íme, egy majdnem francia quiche - lisztmenteseknek a nyerő!
Nehéz ellenállni a gazdagon töltött jóféle francia quiche-nek, és egyáltalán nem könnyű hasonlóan finomat csinálni, ha mondjuk az egészből ki kell hagyni a fantasztikus vajas tésztát. Azért folyton próbálkozunk, és a legutóbbi, cukkinialapú lisztmentes verzió nem is lett olyan rossz!
2-3 szép cukkini
2-3 egész tojás
15-20 dkg tökmagliszt (csicseriborsóliszt is jó)
15-20 dkg sajt (reszelve vagy lapka)
20 dkg sonka vagy felvágottféleség
Szezámmag
Tökmag, szotyi
Só, bors
Kevés zsiradék
2 korty olíva-vagy tökmagolaj
A tisztított, hámozott cukkiniket nagy lyukon lereszeljük. (Ha nagyon zsenge, csak mossuk, maradhat a héja.) Belekeverjük a tojásokat és a tökmaglisztet. Ízesítjük.
Belekeverjük az olajat. Apróra vágjuk a felvágottat vagy a sonkát, és egy késhegynyi zsiradékon megpirítjuk egy serpenyőben. Kerek kerámiatálat és zsiradékkal kikenünk, és tökmagliszttel meghintjük az alját.
Erre ráöntjük a nem túl híg, de folyós cukkinimassza felét, majd a tetején szétterítjük a pirított sonkát, arra pedig jöhet a reszelt sajt vagy a lapkák, majd a másik fele a cukkinimasszának. Ezt teleszórjuk szezámmaggal, és tetszés szerint pirított tök-vagy napraforgómaggal.
Aki gondolja, még a cukkikicikkek tetejére is olvaszthat lapkasajtot tálaláskor.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre