Csirke mustáros pácban, az igen. Na de mustármagliszttel?
A permakultúrás kert nyílt napján nem lehetett kihagyni a 100%-os, hidegen sajtolt olajak és maglisztek kipróbálását. Kedvet is kaptunk, hogy ezekből készítsük a következő ételt a Konyha rovatba. A mustáros sült csirkére esett a választás, méghozzá mustármagliszt és napraforgóolaj pácban, de azért természetesen a saját szájízünk szerint átalakítva. Mindenkit erre biztatunk: ha talál egy jó receptet, tegye bele a saját kreativitását!
1 egész csirke konyhakész állapotban (piacról vagy még jobb a gazdától)
2 répa
kakukkfű
só
őrölt bors
2-3 gerezd fokhagyma
1 nagy evőkanál mustármagliszt
1 evőkanál hidegen sajtolt napraforgómag-olaj
1 teáskanál borecet
1 evőkanál méz
20 dkg mungóbab
néhány szem parázs újburgonya
Előző este vízbe áztatjuk a mungóbabot. Másnap, amíg a csirke sül, megfőzzük, csak sózva. Amikor kész, a felét tökmagolajjal vagy napraforgóval összeturmixoljuk, és abba keverjük bele a többit. Pirított szezámmaggal, tökmaggal, szotyival gazdagítva egészen különleges ízvilágot kapunk, ami nagyon jól passzol a mustármaglisztes páchoz.
A páchoz a répát és a fokhagymát a kislyukú reszelőn lereszeljük, és összekeverjük a többi hozzávalóval. A megtisztított csirkét belülről és kívülről is bekenegetjük a páccal. Grillcsirkesütő kerámiatálra felültetjük, a tálba körben beledobáljuk a félbevágottan csak megmosott, héjas újkrumplit, és először 180 fokon légkeveréssel 20 percig, majd 150 fokon még 40-50 percet sütjük. A végén jöhet 5-10 perc grillfunkciós pirítás.
A főtt mungóbab mellé a krumplihoz vagy helyette nyers zöldségsalátát is tálalhatunk. Mesés!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre