Vadraguleves házilag – éttermi tálalásban

Bátran csináljunk otthon is vadhúsból levest!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2024.04.08.
Módosítva: 2024.04.08.
vadraguleves házilag tálalás éttermi

Az utóbbi időben több helyen is sikerült nagyon finom vadragulevest kóstolni. A gasztronómiai élmény annyira magával ragadott, hogy muszáj volt itthon is kipróbálni ezt az éttermi specialitást. Húsvétra sikerült gímszarvashúshoz jutni, ebből lett egy házi vadraguleves változat. A belevaló zöldségekből a szokottakon kívül azt tettem bele, ami volt otthon, ezért nem maradt ki a kelkáposzta sem. És nagyon bevált!

Vadraguleves éttermi tálalásban – Zsolnay és leveskiöntő Fotó: Fodor Erika

Hozzávaló

1 kg kockázott gímszarvashús (bármilyen vadhús)

Fél kg sárgarépa

Fél kg laskagomba (másfajta is jó!)

3 db fehér répa

1 kisebb kelkáposzta levelei

A borókabogyót ki ne hagyjuk! Fotó: Fodor Erika

Fél kg krumpli (ez kimaradt véletlen, de így is nagyon jó volt)

2 fej vöröshagyma (rusztikus szeletekre vágva)

2 evőkanál mustár

2 komolyabb löttyintésnyi vörösbor (száraz, jó minőségű!)

Só, borókabogyó, tárkonylevél (választható)

2 evőkanál kacsazsír (házilag kisütött)

A zöldségek és a bor Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

A kockázott húst megsózzuk, a kacsazsíron a hagymával megpirítjuk, majd belekeverjük a mustárt, és azzal is pirítgatjuk. Ezután a saját levében puhítjuk, fedő alatt, takarékon a húst, de állandó felügyelettel. 

Mustáros hús hagymával pirítva Fotó: Fodor Erika

Majd betakargatjuk a megmosott kelkáposztalevelekkel, erre jönnek a krumplikockák (de ez véletlen kimaradt), a tisztított sárga- és fehérrépa-darabok, majd a laskarózsák, a borókabogyó, végül annyi víz, hogy éppen ellepje. 

Fedő alatt kb. másfél órát főzzük. Amikor forr, rálöttyintjük a vörösbort, és takarékra téve, még egy kicsit összefőzzük az ízeket. Amikor kész, a zöldséget külön tálba rakjuk. A levét leszűrjük, és a húskockákat is külön tálalótálba tesszük. A tányérba kiszedünk mindenből egy adagnyit, és arra csorgatjuk rá a levet a leveskiöntő (réz)csészéből. Igazán finom lett!

 


 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás