Bátran csináljunk otthon is vadhúsból levest!
Az utóbbi időben több helyen is sikerült nagyon finom vadragulevest kóstolni. A gasztronómiai élmény annyira magával ragadott, hogy muszáj volt itthon is kipróbálni ezt az éttermi specialitást. Húsvétra sikerült gímszarvashúshoz jutni, ebből lett egy házi vadraguleves változat. A belevaló zöldségekből a szokottakon kívül azt tettem bele, ami volt otthon, ezért nem maradt ki a kelkáposzta sem. És nagyon bevált!
1 kg kockázott gímszarvashús (bármilyen vadhús)
Fél kg sárgarépa
Fél kg laskagomba (másfajta is jó!)
3 db fehér répa
1 kisebb kelkáposzta levelei
Fél kg krumpli (ez kimaradt véletlen, de így is nagyon jó volt)
2 fej vöröshagyma (rusztikus szeletekre vágva)
2 evőkanál mustár
2 komolyabb löttyintésnyi vörösbor (száraz, jó minőségű!)
Só, borókabogyó, tárkonylevél (választható)
2 evőkanál kacsazsír (házilag kisütött)
A kockázott húst megsózzuk, a kacsazsíron a hagymával megpirítjuk, majd belekeverjük a mustárt, és azzal is pirítgatjuk. Ezután a saját levében puhítjuk, fedő alatt, takarékon a húst, de állandó felügyelettel.
Majd betakargatjuk a megmosott kelkáposztalevelekkel, erre jönnek a krumplikockák (de ez véletlen kimaradt), a tisztított sárga- és fehérrépa-darabok, majd a laskarózsák, a borókabogyó, végül annyi víz, hogy éppen ellepje.
Fedő alatt kb. másfél órát főzzük. Amikor forr, rálöttyintjük a vörösbort, és takarékra téve, még egy kicsit összefőzzük az ízeket. Amikor kész, a zöldséget külön tálba rakjuk. A levét leszűrjük, és a húskockákat is külön tálalótálba tesszük. A tányérba kiszedünk mindenből egy adagnyit, és arra csorgatjuk rá a levet a leveskiöntő (réz)csészéből. Igazán finom lett!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre