Tejes bableves – Az egyik kedvenc böjti étel – Mutatjuk videóval!





A nagy ünnepi étkek előtt nem árt egy kis böjt, például egy hús nélküli bableves, méghozzá tejjel!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2023.12.18.
Módosítva: 2023.12.18.
böjti étel recept tejes bableves

Faluhelyen, kisebb közösségekben még ma is él a hagyomány, hogy a karácsonyt megelőző adventi időszak a kisböjt ideje. Ilyenkor ugyanúgy kerülik a húst, a zsíros falatokat, mint nagyböjt idején, húsvét előtt szokás. Az egyik legnépszerűbb böjti étel a tejes bableves, ami puritánsága ellenére egy finom, tápláló és laktató étel.

Borbás Marcsitól tudjuk, hogy a tejes bableves az egyik legnépszerűbb böjti étel. Íme, így készítik a profik, de ez az, amit mi is simán megcsinálunk otthon.

„Ez egy finom, sváb recept! A tej és a bab is nagyszerű fehérjeforrás, vegetáriánusoknak, húsmentes étrendet követőknek kifejezetten ajánlott” – biztat mindenkit Borbás Marcsi.

Tejes bableves recept

Hozzávalók

20 dkg bab

3 szál sárgarépa

2 szál fehérrépa

1 szem paradicsom

1 szem paprika

3 dl tej

1 ek. liszt

1 ek. sertészsír

1/2 ek. pirospaprika

2-3 babérlevél

1 gerezd fokhagyma

bors

Tejes bableves, ahogy Borbás Marcsi csinálja Fotó: egy.hu

Elkészítés

A jól beáztatott babot feltesszük főni egy kis vízben, sóval, babérlevéllel. Nem kell rá sok víz, hiszen alapvetően tejjel készül majd a leves. Főzés közben adunk hozzá felaprított paradicsomot és paprikát, és meg is borsozzuk. Amikor háromnegyedéig megfőtt a bab, belerakhatjuk a karikákra vágott sárgarépát és fehérrépát. Sertészsíron rántást készítünk a liszttel, majd beletesszük a fűszerpaprikát. Máris felengedjük hideg vízzel, és a leveshez adjuk. Ezután öntjük fel a tejjel. Végül zúzott fokhagymával is ízesítjük. Petrezselyemzölddel tálalhatjuk.






 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás