Fazekas Szibilla harmadik diplomája megszerzése után pizzázni hívta a barátnőit.
„Nyáron nem sikerült összejönnünk, most végre mindenki itthon volt. És mivel nemrég jöttem haza Londonból, ahol egy jó kis pizzázóban jártam, itthon megcsináltam azt a pizzát, amire vágytam.” – mesélte Szibu, aki egyik barátnője kedvéért csak zöldséges, a másik miatt gluténmentes pizzát is csinált.
Tészta
1,5 dl langyos víz
1 csomag száraz élesztő (7 gr)
1 kk. cukor
45 dkg liszt (GM-lisztkeverék is lehet)
2 ek. olívaolaj
1 befőttesüveg házi sűrített paradicsom (50 dkg)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
Bazsalikom, oregáno, kakukkfű, rozmaring, só
1 padlizsán
10 dkg mozzarella sajt
25 dkg reszelt sajt
Fél doboz kukoricakonzerv
Koktélparadicsom, olívabogyó
A langyos vizet az élesztővel és a cukorral egy tálban összekeverem. Hozzáadom a lisztet, majd az olívaolajat, és az egészet alaposan összegyúrom. Ha összeállt gombóccá, utána még 10 percig gyúrom. Ha ragacsos, teszek még hozzá lisztet. Letakarva, 50 fokos sütőben duplájára kelesztem a tésztát. Ez alatt hagymát, fokhagymát és friss kerti fűszereket összepirítok olajon. Erre ráöntöm a sűrített paradicsomot, és összerottyantom, majd ízlés szerint sózom, borsozom. Nagyon vékony szeletekre vágom a padlizsánt és besózom. Félbevágom a paradicsomokat és a bogyókat. A mozzarellát is feldarabolom. Lereszelem a sajtot. A megkelt tésztát átgyúrom még egyszer, és lisztezett deszkán a sütőforma méretére kinyújtom. A tepsit kiolajozom vagy sütőpapírt teszek bele. Az ujjaim segítségével belenyomkodom a kinyújtott tésztát. Rákenem a szószt, tetszés szerint rétegezzük a rávalókat. Padlizsán, mozzarella, kukorica, olíva, zöldfűszerek és reszelt sajt a tetejére. 200 fokon légkeveréssel, előmelegített sütőben kb. 15 percig sütöm. Semmiképpen ne a tepsiben vágjuk fel, hanem deszkára csúsztatva. Friss zöldsalátával tálaljuk!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre