Almasaláta nyár és tél között. A legjobb választás egy őszi vacsira - húshoz vagy a nélkül!
Az almasali eredetileg téli nagy kedvenc, de ősz elején is muszáj csinálni egyet, amikor még roppanós az új alma – a cirmos jonatántól a goldenig, és van még pár szem a nyári fajtából is. Ha nincs már, vagy még dió otthon, jó helyette natúr vegyes magkeverék. (mogyoró, kesu, mandula) is. A lényeg, hogy a diót és a magokat tepsiben pirítsuk meg egy kicsit, úgy szórjuk majd a salátára!
1 kg vegyes színes alma
30-40 dkg vegyes sajt (én pesztós gaudát, ementálit, trappistát és füstöltet használtam, de lehet kecske, juh, másmilyen tehéntejes sajt. Sőt, tofuval sem lehet rossz!)
10-15 dkg pirított dió
4 tojás sárgája
kb 2dl napraforgóolaj
1 evőkanál mustár
só
A tojás sárgáját, só mustár és az olaj fokozatos hozzáadásával majonéznek kikeverem, és beteszem a hűtőbe. Az almákat megmosom, tetszés szerint felkockázom. A sajtokat szintén szétvágom, és összekeverem a színes almadarabokkal. Jöhet rá a majonéz, egyenletesen elkeverve.
Hagyjuk egy ideig (ha meleg van, akkor a hűtőben) összeállni, és csak tálalás előtt szórjuk rá a pirított diót vagy magokat – úgy nem ázik meg, hanem ropogós marad!
Már csak a látvány miatt is, de ilyenkor még a héja is tökéletes ropogós, nem hámozom meg az almát. Kár lenne kidobni a „vitamint”, és elveszítenénk a zöld, piros, sárga szemet gyönyörködtető színkavalkádját!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre