Újévi bécsi látogatásunk adta az ötletet, hogy a Naschmarkton a januári napsütésben elfogyasztott almás zellerkrémlevest itthon is kipróbáljam. A receptet nem árulták el, úgyhogy a honosított változat fejből készült, de legalább olyan jó lett. Csináld meg te is otthon: egészséges és fincsi!
Az alma és a zeller jó párosa mellé kiváló kísérő akár a szalonnacsipsz, vagy ha maradnánk húsmentesen: a sült édesburgonyacsík.
1 közepesen nagy zeller (30-40 dkg)
3-4 db alma
1 fej hagyma
só
kortynyi olíva-, szezám-, dióolaj
ízlés szerint tejszín/növényi tejszín (kihagyható)
1 közepes édesburgonya
10 dkg csemegeszalonna
A zellert és az almát meghámozzuk, megmossuk, és apró darabokra (az almát lehet nagyobbra) vágjuk, majd beletesszük a fazékba. Egészben hozzáadjuk a meghámozott hagymát.
Sós vízben (épphogy ellepje a zöldséget) összefőzzük, de nem szét, nem szabad, hogy az alma már málljon! Amíg fő a leves, hajszálvékony szeleteket nyesünk a szalonnából, azt még hosszában felcsíkozzuk, és egy serpenyőben csipsszé sütjük.
Vagy a batátát meghámozzuk, megmossuk, szárazra töröljük, és a hámozóval szeleteljük. Egy kevés olajon a két oldalát átsütjük.
A levest összeturmixoljuk, ízlés szerint belekeverjük az olajokat, és a csipszféléket a tetejére dobva tálaljuk! Ennyi az egész.
Az édesburgonyacsipsz sütéséhez kevés olívaolajat használjunk, és ha kész a csipsz, tálaláskor csorgassuk rá a levesre a édesburgonya által szépen megszínezett/ízesített olajat!
Aki a szalonnacsipszet és az édesburgonyát is szereti, készítse el először a szalonnacsipszet, és annak a zsírjában süsse meg az édesburgi hajszálszeleteket!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre