Almás zellerkrémleves édesburgi- vagy szalonnacsipsszel – Bécsben is ezt eszik ilyenkor!





Újévi bécsi látogatásunk adta az ötletet, hogy a Naschmarkton a januári napsütésben elfogyasztott almás zellerkrémlevest itthon is kipróbáljam. A receptet nem árulták el, úgyhogy a honosított változat fejből készült, de legalább olyan jó lett. Csináld meg te is otthon: egészséges és fincsi!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2023.01.29.
Módosítva: 2023.01.29.
Almás zellerkrémleves csipsszel

Az alma és a zeller jó párosa mellé kiváló kísérő akár a szalonnacsipsz, vagy ha maradnánk húsmentesen: a sült édesburgonyacsík.

Szalonna- vagy édesburgonyacsipsszel? Fotó: Fodor Erika

Hozzávaló

1 közepesen nagy zeller (30-40 dkg)

3-4 db alma

1 fej hagyma

kortynyi olíva-, szezám-, dióolaj

ízlés szerint tejszín/növényi tejszín (kihagyható)

1 közepes édesburgonya

10 dkg csemegeszalonna

Csak zeller és alma – mesés páros! Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

A zellert és az almát meghámozzuk, megmossuk, és apró darabokra (az almát lehet nagyobbra) vágjuk, majd beletesszük a fazékba. Egészben hozzáadjuk a meghámozott hagymát.

Aki a szalonnát és az édesburgonyát is szereti, jöhet mindkettő a leveshez! Fotó: Fodor Erika

Sós vízben (épphogy ellepje a zöldséget) összefőzzük, de nem szét, nem szabad, hogy az alma már málljon! Amíg fő a leves, hajszálvékony szeleteket nyesünk a szalonnából, azt még hosszában felcsíkozzuk, és egy serpenyőben csipsszé sütjük. 

A szalonnát és a batátát is vékony szeletekre forgácsoljuk Fotó: Fodor Erika

Vagy a batátát meghámozzuk, megmossuk, szárazra töröljük, és a hámozóval szeleteljük. Egy kevés olajon a két oldalát átsütjük. 

Szalonnacsipsz és a fenséges zsírja Fotó: Fodor Erika

A levest összeturmixoljuk, ízlés szerint belekeverjük az olajokat, és a csipszféléket a tetejére dobva tálaljuk! Ennyi az egész.

1 Tipp

Az édesburgonyacsipsz sütéséhez kevés olívaolajat használjunk, és ha kész a csipsz, tálaláskor csorgassuk rá a levesre a édesburgonya által szépen megszínezett/ízesített olajat!

Önmagában is ellenállhatatlan! Fotó: Fodor Erika

A tuti

Aki a szalonnacsipszet és az édesburgonyát is szereti, készítse el először a szalonnacsipszet, és annak a zsírjában süsse meg az édesburgi hajszálszeleteket!
 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás