Évi répatortája - Nyuszi popsival és gluténmentesen!

Egy igazi répatorta nagyon kell a húsvéti asztalra. Kohári Éva a gluténérzékenyekre is gondolt.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2023.04.08.
répatorta GM! Gluténmentes Íz-lik húsvéti torta

Húsvéti konyha rovatunkhoz egyenesen Kohári Éva, a Gluténmentes Íz-Lik gasztrobloggere küldte el tuti finom répatortája receptjét – amit volt szerencsém megkóstolni, és mindenkinek ajánlom. Én is megsütöm az ünnepekre. A torta dekorációját, a popsiját mutató nyuszit is Évi készítette fondantból, körömollóval csipkézve a nyuszi bojtos farkát.

„A gluténmentes diétán étkezőknek sem kell lemondaniuk a finom, puha, szaftos répatortáról. A torta elkészítése igazán egyszerű, a végeredményről pedig garantáltan nem mondja meg senki, hogy nem tartalmaz glutént.” Éva hozzátette, a torta tetejére könnyedén készíthetünk fondantból húsvéti dekorációit, így csodás dísze lehet az ünnepi asztalnak.

Répatortát a húsvéti asztalra - A gluténérzékenyeknek is! Fotó: Fodor Erika

Répatorta alap

  • 2 db M-es méretű tojás
  • 160 g nádcukor
  • 80 g olaj
  • 180 g reszelt répa
  • 8 g sütőpor
  • 110 g it's us miklos' universal mix lisztkeverék
  • 50 g it's naturbit mandula liszt
  • 2 evőkanál víz
  • 1 teáskanál narancsaroma
  • 1 kávéskanál fahéj
  • csipet só
Kohári Éva mennyei gluténmentes répatortája! Fotó: Fodor Erika

Mascarpone krém

  • 250 g mascarpone
  • 200 g tejszín
  • 2 evőkanál porcukor
  • Ízlés szerint narancs aroma

Tetejére

  • Ízlés szerint fahéj
  • Ízlés szerint aprított mogyoró
Nem csoda, hogy a nyuszi már "beleásta magát"... Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

  • A répát tisztítás után vágjuk kockákra és késes aprítóval daráljuk egész finomra.
  • A tojásokat keverjük habosra a nádcukorral.
  • Folyamatos keverés közben csurgassuk bele az olajat, a vizet.
  • Adjuk hozzá a répát, a lisztet, a mandula lisztet, a sütőport, a narancsaromát, a fahéjat és a csipet sót, majd alaposan keverjük össze.
  • Egy 16-18 cm-es kapcsos tortaforma aljába tegyünk sütőpapírt és öntsük bele a masszát.
  • 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt süssük készre.
  • Hagyjuk a formában langyosra hűlni, majd rácson hűtsük teljesen ki.
  • A mascarpone krémhez habosítsuk fel a mascarponet a porcukorral, narancs aromával, adjuk hozzá a tejszínt és habosítsuk fel újra.
A dekorációt könnyen elkészíthetjük fondantból Fotó: Fodor Erika

A torta összeállítása

  • A kihűlt alapot vágjuk félbe, kenjük rá a krém kb. 1/3-ad részét.
  • Tegyük rá a másik lapot és jöhet egy réteg mascarpone krém.
  • Vékonyan kenjük be a torta oldalát krémmel, díszítsük ízlés szerint a tetejét.
  • Tegyük a hűtőbe pár órára, míg jól összeérnek az ízek.

Jó étvágyat hozzá! A torta dekorációját is én készítettem fondantból.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás