Az ember igyekszik semmit nem kidobni a mai világban, és ha lehetséges, akkor még valami ízleteset is újítani a maradékból, amit amúgy már senki nem enne meg. Így van ez a 2 napos kaláccsal is, amiből egy kis „tunningolással” mennyei mákos gubát tudunk tenni az asztalra. Gluténmentes kalácsból ugyanilyen jó! Sőt növényi tejjel is működik.
Hozzávalók
30-40 dkg száraz kalács
20 dkg vaj vagy margarin
20 dkg darált mák
2 alma
Néhány kanál házi lekvár
cukor ízlés szerint
1 liter tej
2 dl tejszín
2 tasak vaníliás cukor
A mákból reszelt almával, ízlés szerinti cukormennyiséggel – és ha van nyitott üveg lekvárunk, akkor azzal összefőzzük. A száraz kalácsot összedaraboljuk és egy sütőtálba dobáljuk, rámorzsoljuk egyenletesen a máktölteléket, és ráöntjük a tejet.
Erre szétterítjük az apró vajdarabkákat, majd lelocsoljuk a vaníliás cukorral összekevert tejszínt. Be a sütőbe, míg „összeérik”, a teteje aranybarnára sül, és máris ehetjük az új és kívánatos csemegét!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre