Mennyei mákos gubát az asztalra! – Avagy hogyan hasznosítsuk újra a maradékot?

Az ember igyekszik semmit nem kidobni a mai világban, és ha lehetséges, akkor még valami ízleteset is újítani a maradékból, amit amúgy már senki nem enne meg. Így van ez a 2 napos kaláccsal is, amiből egy kis „tunningolással” mennyei mákos gubát tudunk tenni az asztalra. Gluténmentes kalácsból ugyanilyen jó! Sőt növényi tejjel is működik.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.12.10.
recept

Hozzávalók

30-40 dkg száraz kalács

20 dkg vaj vagy margarin

20 dkg darált mák

2 alma

Mákos guba feljavított
Mákos guba száraz tésztából feljavítva Fotó: Fodor Erika

Néhány kanál házi lekvár

cukor ízlés szerint

1 liter tej

2 dl tejszín

2 tasak vaníliás cukor

Mákos guba száraz kalácsból
Mákos gubát tessék! Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

A mákból reszelt almával, ízlés szerinti cukormennyiséggel – és ha van nyitott üveg lekvárunk, akkor azzal összefőzzük. A száraz kalácsot összedaraboljuk és egy sütőtálba dobáljuk, rámorzsoljuk egyenletesen a máktölteléket, és ráöntjük a tejet. 

Így készül a mákos guba
Egy nagy  hőállótálban összesütjük Fotó: Fodor Erika

Erre szétterítjük az apró vajdarabkákat, majd lelocsoljuk a vaníliás cukorral összekevert tejszínt. Be a sütőbe, míg „összeérik”, a teteje aranybarnára sül, és máris ehetjük az új és kívánatos csemegét!

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás