
Fitt fasírt kacsamellből - zsemle helyett répával
Így kell fasírtot csinálni kacsahúsból, kenyérmentesen!
Ha már ősz, és van otthon kicsit már nyomott alma, meg összegyűlt tojásfehérje, akkor miért ne ütnénk össze egy finom novemberi édességet? A tojáshab és az alma mellé pedig adja magát a túró és a fahéj, mint összeillő ízek.
10 dkg vaj
kb. 20 dkg liszt (GM is lehet)
2 tojás
4 maradék tojásfehérje
50 dkg túró
2 db alma
fél citrom
fahéj
cukor ízlés szerint
A vajat a liszttel és az egyik tojás sárgájával, egy csipet sóval kézzel összemorzsoljuk, amíg homogén gombócot tudunk formálni belőle. Ehhez lehet, hogy szükség lesz egy korty langyos vízre.
A zsiradékkal vékonyan kikent sütőforma aljára szétnyomkodjuk a tésztát, villával megszurkáljuk, és kb. 10 percig elősütjük 180 fokon, légkeveréssel. Amíg a tészta sül, almareszelőn elkészítjük az almapempőt, és külön tálban a túrót összekeverjük a másik tojás sárgájával, és annyi cukorral, ami jólesik.
A túróba belereszeljük a citrom héját, és hozzácsorgatjuk a levét. Ha kész a tészta és már meghűlt, ráöntjük az almapürét, majd rászórjuk a túrót, és egyenletesen eloszlatjuk. Picit betesszük szikkadni a sütőbe (140 fokon), addig felverjük a fehérjét (ízlés szerint, de kb. annyi kanál cukorral, amennyi fehérjénk van) kemény habbá.
Ha megszikkadt a túró és elpárolgott a nedvesség az almapüréből, kivesszük a sütőből. Mielőtt a tojáshab felét ráterítjük a sütire, várjuk meg, míg langyossá hűl. A másik felét akár nyomózsákból formázva tehetjük rá. A habot megszórjuk fahéjjal, és 180 fokon, légkeveréssel (állandó felügyelet mellett) aranybarnára sütjük.
A tojásfehérjét először cukor nélkül verjük félkemény habbá, és csak azután adagoljuk kanalanként a cukrot, folyamatos habverés mellett.
A kész tortát szeletekre vágva tálaljuk úgy, hogy az egyes szeletek közé szép, piros héjas almagerezdeket rakunk.
Így kell fasírtot csinálni kacsahúsból, kenyérmentesen!
Géza atya borral ajánlja a tiramisut.
Örömteli csapatmunkában készült a 4500 szeletes Dobos.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre