Fahéjas, habos, almás, túrós – A tökéletes őszutó íz- és illatharmóniája

Ha már ősz, és van otthon kicsit már nyomott alma, meg összegyűlt tojásfehérje, akkor miért ne ütnénk össze egy finom novemberi édességet? A tojáshab és az alma mellé pedig adja magát a túró és a fahéj, mint összeillő ízek.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.11.11.
Fahéjas habos

Hozzávaló 29 cm átmérőjű, kerek tortaformához

10 dkg vaj

kb. 20 dkg liszt (GM is lehet)

2 tojás

4 maradék tojásfehérje

50 dkg túró

2 db alma

fél citrom

fahéj

cukor ízlés szerint

Egy szelet őszutó-télelő Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

A vajat a liszttel és az egyik tojás sárgájával, egy csipet sóval kézzel összemorzsoljuk, amíg homogén gombócot tudunk formálni belőle. Ehhez lehet, hogy szükség lesz egy korty langyos vízre.

Torta lesz a maradék tojásfehérjéből Fotó: Fodor Erika

A zsiradékkal vékonyan kikent sütőforma aljára szétnyomkodjuk a tésztát, villával megszurkáljuk, és kb. 10 percig elősütjük 180 fokon, légkeveréssel. Amíg a tészta sül, almareszelőn elkészítjük az almapempőt, és külön tálban a túrót összekeverjük a másik tojás sárgájával, és annyi cukorral, ami jólesik.

Lekvár helyett almapürét teszünk a túró alá Fotó: Fodor Erika

A túróba belereszeljük a citrom héját, és hozzácsorgatjuk a levét. Ha kész a tészta és már meghűlt, ráöntjük az almapürét, majd rászórjuk a túrót, és egyenletesen eloszlatjuk. Picit betesszük szikkadni a sütőbe (140 fokon), addig felverjük a fehérjét (ízlés szerint, de kb. annyi kanál cukorral, amennyi fehérjénk van) kemény habbá.

A hab felét szétterítjük, a másik felével dekorálunk, aztán jöhet a fahéj! Fotó: Fodor Erika

Ha megszikkadt a túró és elpárolgott a nedvesség az almapüréből, kivesszük a sütőből. Mielőtt a tojáshab felét ráterítjük a sütire, várjuk meg, míg langyossá hűl. A másik felét akár nyomózsákból formázva tehetjük rá. A habot megszórjuk fahéjjal, és 180 fokon, légkeveréssel (állandó felügyelet mellett) aranybarnára sütjük.

Fahéjas, habos almaszeletekkel Fotó: Fodor Erika

Tuti Tipp

A tojásfehérjét először cukor nélkül verjük félkemény habbá, és csak azután adagoljuk kanalanként a cukrot, folyamatos habverés mellett.

Fahéjas, habos – nem rossz! Fotó: Fodor Erika

+1 Tipp

A kész tortát szeletekre vágva tálaljuk úgy, hogy az egyes szeletek közé szép, piros héjas almagerezdeket rakunk.

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás