Ha már ősz, és van otthon kicsit már nyomott alma, meg összegyűlt tojásfehérje, akkor miért ne ütnénk össze egy finom novemberi édességet? A tojáshab és az alma mellé pedig adja magát a túró és a fahéj, mint összeillő ízek.
10 dkg vaj
kb. 20 dkg liszt (GM is lehet)
2 tojás
4 maradék tojásfehérje
50 dkg túró
2 db alma
fél citrom
fahéj
cukor ízlés szerint
A vajat a liszttel és az egyik tojás sárgájával, egy csipet sóval kézzel összemorzsoljuk, amíg homogén gombócot tudunk formálni belőle. Ehhez lehet, hogy szükség lesz egy korty langyos vízre.
A zsiradékkal vékonyan kikent sütőforma aljára szétnyomkodjuk a tésztát, villával megszurkáljuk, és kb. 10 percig elősütjük 180 fokon, légkeveréssel. Amíg a tészta sül, almareszelőn elkészítjük az almapempőt, és külön tálban a túrót összekeverjük a másik tojás sárgájával, és annyi cukorral, ami jólesik.
A túróba belereszeljük a citrom héját, és hozzácsorgatjuk a levét. Ha kész a tészta és már meghűlt, ráöntjük az almapürét, majd rászórjuk a túrót, és egyenletesen eloszlatjuk. Picit betesszük szikkadni a sütőbe (140 fokon), addig felverjük a fehérjét (ízlés szerint, de kb. annyi kanál cukorral, amennyi fehérjénk van) kemény habbá.
Ha megszikkadt a túró és elpárolgott a nedvesség az almapüréből, kivesszük a sütőből. Mielőtt a tojáshab felét ráterítjük a sütire, várjuk meg, míg langyossá hűl. A másik felét akár nyomózsákból formázva tehetjük rá. A habot megszórjuk fahéjjal, és 180 fokon, légkeveréssel (állandó felügyelet mellett) aranybarnára sütjük.
A tojásfehérjét először cukor nélkül verjük félkemény habbá, és csak azután adagoljuk kanalanként a cukrot, folyamatos habverés mellett.
A kész tortát szeletekre vágva tálaljuk úgy, hogy az egyes szeletek közé szép, piros héjas almagerezdeket rakunk.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre