A Fő utca 20. szám alatti, franciás hangulatú Pavillon de Paris-ban találkoztunk a párizsi olimpiára készülő magyar csapatból Csipes Tamarával, a kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar kajakozónővel, aki itt – a szemünk láttára - készítette el élete első creme brulée-jét.
Tami kérdésünkre elmondta, ha egyedül van otthon, az ázsiai konyhát részesíti előnyben. Ami az édességeket illeti, abból pedig a franciákat kedveli: mint például a macaron, a croissant, de crème brulée-t most evett először.
„Alapvetően nagyon szeretek enni, és édesszájú vagyok. Fontos számomra, hogy mit eszek. Nem mindig van időm, hogy magam főzzem meg az ételt, van, hogy rendelünk, de akkor is olyan helyről és olyan kaját, ami beleillik az étrendembe. Nem kell nagyon szigorú dolgokra gondolni: nem két salátalevél egy falat csirkével.” – Tami hozzátette, ötéves kislánya, Olívia is szívesen segédkezik neki a konyhában, sőt azt állítja, ha ő is főz, akkor minden sokkal finomabb.
„A kislányom mindent szeret, amit a gyerekek. Legutóbb rakott krumplit csináltunk együtt. Van egy olyan szakácskönyvünk, ami még az enyém volt, és választott magának a boltban egy saját gyerekszakácskönyvet is. Ezekből szoktunk ötletelni. Az egyik kedvenc a répás muffin” – tudtuk meg az élsportoló édesanyától.
„A kislányomnál igyekszem csökkenteni az édességet, nyilván egy gyerek életéből nem lehet teljesen száműzni . Karácsonykor és ünnepnap mindig kap valami finomságot, és nyilván a nagymamák megállíthatatlanok az étkezésben való kényeztetésben is.”
Tami a saját étkezésével kapcsolatban hozzátette: „mindent szabad, mindent lehet, csak kell egy balansz, és akkor nincs semmi probléma.” Az olimpiai bajnok kajakozó lapunknak elárulta, dietetikus segítsége nélkül figyel arra, hogy sportolóként egyensúlyban legyen a bevitt és az edzéseken leadott kalóriamennyiség.
„Így 22 év után már nagyjából tudom magamtól is, hogy mi az, amitől le tudok fogyni, vagy mi az, ami egy bizonyos edzéstípus után kell a szervezetemnek. Kiderült az is, hogy Tami nem szeret reggelizni egyáltalán, ha valami miatt muszáj, akkor is csak egy kis gyümölcsöt eszik. Na és kávét, az jöhet minden mennyiségben! Kedvence a péksüti, abból is a francia croissant, és ha valaki megkérdezné, mi az, amit születésnapjára kérne, az a macaron.
„Itt Budapesten már nagyon sok helyen próbáltam, de alig várom, hogy Párizsban majd megkóstoljam az igazit!”
è
A krémhez
10 dkg cukor
4 db tojássárgája
3 dl tejszín
1,5 dl tej
1 rúd vanília
A tetejére
5 dkg (barna) cukor
A sütőt melegítsd elő 150 fokra. A tejszínt és a tejet öntsd egy lábosba, add hozzá a vaníliarúd kikapart magját, és melegítsd, amíg forrni kezd. Amíg kicsit hűl, a tojássárgákat kézi habverővel keverd el a cukorral, de úgy, hogy ne legyen habos. Fokozatosan csorgasd az átszűrt tejes keverékbe. Ezt dolgozd jól össze, és adagold négy tűzálló tálkába vagy szufléformába.
Egy tepsibe tölts kevés vizet, állítsd bele a tálkákat, majd 50 percig gőzöld a krémet 140-150 fokon. Amikor a desszert közepe éppenhogy megszilárdul, vedd ki a sütőből. Tedd hűtőbe legalább egy-két órára. Tálalás előtt szórd rá a cukrot, és egy otthoni használatra is kapható cukrászati pisztollyal karamellizáld aranybarnára!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre