A ponty még mindig hagyományosan főleg karácsonykor kerül a családok asztalára, halászlé vagy rántott ponty formájában. Ma már azonban egyre többet halljuk, hogy növelni kéne a halfogyasztásunkat, már csak az egészségünk érdekében is. Ezért aztán, ha épp a pontyszeleteket kínálják akciósan a boltban, miért ne próbálkozzunk hétköznap is egy jó halvacsorával? Ha nem is rántva, mert mégsincs ünnep, de egy paprikás pontypatkó erejéig.
6-8 pontypatkó
5-10 dkg liszt (gluténmentes is lehet)
Fűszerpaprika
Só
2-3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál zsiradék (olaj, kacsazsír, kókuszzsír)
A halszeleteket lemossuk, majd besózva és az összetört fokhagymával átitatva egy tálra tesszük.
Amíg a lisztet a pirospaprikával összeelegyítjük, az alatt az idő alatt a pontypatkókat a tálról áthelyezzük egy olyan konyharuhára, amit aztán kimosunk.
A konyharuha felszívja a plusznedvességet, hogy a halhús száraz legyen, mielőtt a paprikáslisztbe beforgatjuk. Öntöttvas serpenyőben kicsit előre hevített zsiradékban a két oldalát átsütjük. Kelbimbóval, illetve nyers zöldségkörettel tálalhatjuk.
A halpatkók lisztbe forgatását érdemes egy magas falú, nagy műanyag dobozban csinálni, hogy jól átpörgethessük benne a halat, és ne hulljon ki a liszt szanaszéjjel a konyhában.
Ha nem akarjuk lisztbe forgatni a halat, akkor finomra darált dióba vagy szezámmagba is pörgethetjük, és úgy paprikázzuk.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre