Pontypatkó paprikásan – zöldségkörettel





A ponty még mindig hagyományosan főleg karácsonykor kerül a családok asztalára, halászlé vagy rántott ponty formájában. Ma már azonban egyre többet halljuk, hogy növelni kéne a halfogyasztásunkat, már csak az egészségünk érdekében is. Ezért aztán, ha épp a pontyszeleteket kínálják akciósan a boltban, miért ne próbálkozzunk hétköznap is egy jó halvacsorával? Ha nem is rántva, mert mégsincs ünnep, de egy paprikás pontypatkó erejéig.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.10.29.
ínyencség

Hozzávaló 4 személyre

6-8 pontypatkó

5-10 dkg liszt (gluténmentes is lehet)

Fűszerpaprika

2-3 gerezd fokhagyma

2 evőkanál zsiradék (olaj, kacsazsír, kókuszzsír)

Pontypatkó kelbimbóval és nyers répa-alma salátával Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

A halszeleteket lemossuk, majd besózva és az összetört fokhagymával átitatva egy tálra tesszük.

Halszeletek sózva, fokhagymázva Fotó: Fodor Erika

Amíg a lisztet a pirospaprikával összeelegyítjük, az alatt az idő alatt a pontypatkókat a tálról áthelyezzük egy olyan konyharuhára, amit aztán kimosunk.

Pontypatkó a serpenyőben Fotó: Fodor Erika

 

A konyharuha felszívja a plusznedvességet, hogy a halhús száraz legyen, mielőtt a paprikáslisztbe beforgatjuk. Öntöttvas serpenyőben kicsit előre hevített zsiradékban a két oldalát átsütjük. Kelbimbóval, illetve nyers zöldségkörettel tálalhatjuk.

Paprikás lisztezés magas falú dobozban Fotó: Fodor Erika

Tuti Tipp

A halpatkók lisztbe forgatását érdemes egy magas falú, nagy műanyag dobozban csinálni, hogy jól átpörgethessük benne a halat, és ne hulljon ki a liszt szanaszéjjel a konyhában.

Könnyű és egészséges, meg még finom is! Fotó: Fodor Erika

+1Tipp

Ha nem akarjuk lisztbe forgatni a halat, akkor finomra darált dióba vagy szezámmagba is pörgethetjük, és úgy paprikázzuk.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás