Svéd fahéjas csiga – Ahogy egy anyuka a vendégségben tanulta





A svéd sütemény receptjét Batta Zsuzsától kaptuk. A háromgyermekes családanya örömmel osztotta meg velünk az elkészítési módját ennek a fahéjas csigának, amit ő is egy vendégségben kóstolt először, és nagyon ízlett az egész családnak. Ez a délutáni kávé, tea mellé kiváló édesség gluténmentesen is elkészíthető.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.09.18.
Svéd fahéjas csiga

Hozzávalók (25 csigához)

A tésztához

35 g élesztő

100 g cukor

3 dl tej

1 tojás

120 g vaj

1 teáskanál só

1 teáskanál kardamom

750 g liszt (GM is lehet)

A töltelékhez:

100 g vaj

50 g cukor

2 evőkanál fahéj

A kenéshez:

1 tojás

1 evőkanál víz

Egymás mellett szépen megkelnek Fotó: Fodor Erika

Elkészítése

A szétmorzsolt élesztőt a langyos tejben kis cukorral felfuttatjuk. A vajat felolvasztjuk, majd ráöntjük a tejet. Hozzáadjuk a tészta további hozzávalóit, majd legalább 10 percig gyúrjuk a tésztát. Ezután letakarva félretesszük pihenni félórára. Mielőtt elkezdünk dolgozni a tésztával, a felolvasztott vajban elkeverjük a töltelék további hozzávalóit. A tésztát nyújtófával nagyjából 3 mm-es, egyenletes vastagságúra nyújtjuk, és megpróbálunk téglalap alakot formázni belőle.

Egy csiga a kávé mellé? Fotó: Fodor Erika

A tölteléket felvisszük a tészta tetejére, egyenletesen eloszlatjuk, majd a tésztát hosszabbik oldala mentén feltekerjük. Nagyjából 25 egyforma csigára szeleteljük a tekercset, amelyeket ezután sütőlapo(ko)n, sütőpapírra egymás mellé helyezünk. Egy órára ismét állni hagyjuk letakarva őket, amíg körülbelül kétszeresükre kelnek. A kenéshez összekeverjük a tojást a vízzel, megkenjük a csigák tetejét. 220 fokos sütőben nagyjából 5-6 perc alatt megsütjük.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás