A svéd sütemény receptjét Batta Zsuzsától kaptuk. A háromgyermekes családanya örömmel osztotta meg velünk az elkészítési módját ennek a fahéjas csigának, amit ő is egy vendégségben kóstolt először, és nagyon ízlett az egész családnak. Ez a délutáni kávé, tea mellé kiváló édesség gluténmentesen is elkészíthető.
A tésztához
35 g élesztő
100 g cukor
3 dl tej
1 tojás
120 g vaj
1 teáskanál só
1 teáskanál kardamom
750 g liszt (GM is lehet)
A töltelékhez:
100 g vaj
50 g cukor
2 evőkanál fahéj
A kenéshez:
1 tojás
1 evőkanál víz
A szétmorzsolt élesztőt a langyos tejben kis cukorral felfuttatjuk. A vajat felolvasztjuk, majd ráöntjük a tejet. Hozzáadjuk a tészta további hozzávalóit, majd legalább 10 percig gyúrjuk a tésztát. Ezután letakarva félretesszük pihenni félórára. Mielőtt elkezdünk dolgozni a tésztával, a felolvasztott vajban elkeverjük a töltelék további hozzávalóit. A tésztát nyújtófával nagyjából 3 mm-es, egyenletes vastagságúra nyújtjuk, és megpróbálunk téglalap alakot formázni belőle.
A tölteléket felvisszük a tészta tetejére, egyenletesen eloszlatjuk, majd a tésztát hosszabbik oldala mentén feltekerjük. Nagyjából 25 egyforma csigára szeleteljük a tekercset, amelyeket ezután sütőlapo(ko)n, sütőpapírra egymás mellé helyezünk. Egy órára ismét állni hagyjuk letakarva őket, amíg körülbelül kétszeresükre kelnek. A kenéshez összekeverjük a tojást a vízzel, megkenjük a csigák tetejét. 220 fokos sütőben nagyjából 5-6 perc alatt megsütjük.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre