Fogas és libamáj is játszik a Gundel-válogatottban!





Az őszi étlapváltás előtt még itt a kárpáti fogasfilé és a tokaji aszúban érlelt grillezett libamáj a Gundel Nemzeti 11-ből.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.09.17.
Gundel fogas és libamáj

A több mint 100 éves gasztronómiai múlttal bíró Gundel Étterem Nemzeti 11 ételválogatottjában ott találjuk a kárpáti fogasfilét gombával és rákkal vajas mártásban, valamint a tokaji aszúban érlelt grillezett libamájat fűszeres meggyel és kaláccsal.

Kárpáti fogas filé

A kárpáti fogashoz hasonló ételt már Gundel János is készített, „Balatoni fogas István Főherczeg módra” névvel. A Gundelben most kóstolható kárpáti fogasfilé azonban Gundel Károly szüleménye.

Kárpáti fogasfilé Fotó: Gundel

Ez nem más, mint egy bőrén sült halszelet roppanósra pirult bőrrel, amelyhez csúcsgasztronómiai igénnyel készül a krumplis-gombás-garnélás ragu. A szósza halas, rákos és gombás alaplével készített vajmártás (beurre blanc), külön kis rézlábosban tálalva, majd étkezéskor a halszelet mellé kanalazva. Klasszikus fogás, amit a halkedvelőknek kár lenne kihagyni, ezért is került bele a Nemzeti 11 sorozatba.

A tokajis Gundel-féle libamáj Fotó: Gundel

Tokaji aszúban érlelt grillezett libamáj

A libamáj a gasztronómiai luxus szinonimája, és a Gundel mindig híres volt a különleges ételeiről: előételek, levesek, húsok, halak... és azok a híres libamájas fogások…Nem véletlen, hogy itt külön szekcióban szerepel az étlapon a libamáj. A Gundel étlapján ma is ötféle libamájas fogás található, amelyeket különböző módon integrálnak: saláta mellé, tokaji aszúban érlelve, melegen grillezve, de hidegen is kínálják. Mindezt úgy, hogy a Gundel igyekszik nem áthárítani a vendégekre a libamáj árán is tapasztalható jelentős drágulást. Ezek közül is a tokaji aszúban érlelt grillezett libamáj fűszeres meggyel és kaláccsal párosítva méltán foglalja el a helyét a Gundel Nemzeti 11 válogatottjában. Aki nem hiszi, próbálja ki!

 

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás