Áfonyamisu, ami feldobja a szeptemberi napodat

A klasszikus tiramisu, aminek jelentése: Dobj fel! adta az ötletét az Áfonyamisu kreálmánynak, amely a szezonálisan most relatíve jó áron beszerezhető gyümölcsre épül. A kávé és a kakaó helyett az áfonya és a likőr szolgáltatja a Dobj fel!-hangulatot, így az ősz felé haladva is élvezve a most termő gyümölcsök ízei adta élvezetet.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.09.09.
Áfonymisu

Hozzávalók 4–6 személyes üvegtálhoz

4 tojás

20 dkg darált mandula (hántolt)

2–4 lapos evőkanál cukor (vagy helyettesítő)

20 dkg áfonya (ha több van, az csak jó – felső határ a csillagos ég!)

25 dkg mascarpone vagy más tejszínes sajtkrém

2 dl tejföl vagy görög joghurt

cukor a krémhez (alternatív helyettesítő) ízlés szerint

áfonyalikőr vagy bármilyen más gyümölcslikőr

Áfonyamisu – irány a hűtő! Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

A tojásfehérjét robotmixerrel félkeményre verjük, majd fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, és folytatjuk a felverést. Amikor már a cukor feloldódott, műanyag lapáttal belekeverjük a tojások sárgáját, majd egyenletesen a darált mandulát. Sütőport nem adunk hozzá.

Áfonyamisu-szelet Fotó: Fodor Erika

 

A vékonyan (vajjal, kókuszzsírral) kikent, manduladarával vagy kókuszreszelékkel megszórt tepsibe beleöntjük a masszát, és mint a piskótát, 180 fokon , légkeveréssel aranyszínűre sütjük. Ez nem fog felemelkedni, de nem baj, mert ha kész, akkor laposan kiszedjük a tepsiből, több darabra vágjuk, kettéosztjuk a mennyiséget, és ebből rakjuk össze a két réteget az üvegtálban.

Az alsó réteg piskótára mehet az áfonyás krém és áfonya Fotó: Fodor Erika

Amíg a felvert hűl, kikeverjük a sajtkrémet a tejföllel, ízlés szerint édesítjük (nem muszáj pluszcukrot hozzáadni), és kettéosztjuk a krémet. Az egyik felébe beleturmixoljuk az áfonya felét. Az üvegtál aljára locsoljunk egy kis áfonyalikőrt, vagy ha van, vékonyan kenjünk gyümölcsvelőt.

Áfonyakrémes réteggel Fotó: Fodor Erika

Erre jöhet az első réteg mandulapiskóta, majd az áfonyás sajtkrém, és ha van bőven áfonyánk, akkor ide is szórjunk egész szemeket. Erre megint piskótadarabok kerülnek, megcsorgatva áfonyalikőrrel. Jöhet a krém másik fele, a fehér zárókrémre is önthetünk egy kis rózsaszín áfonyalikőrt, a tetejét pedig friss áfonyaszemekkel díszítsük.

Teteje likőrrel megcsorgatva, áfonyadarabok, és kész! Fotó: Fodor Erika

Tuti Tipp

Készíthetjük a piskótát búzalisztből is, ekkor elég a 16 dkg, és a fehérje felverése előtt adjunk hozzá 4 evőkanál langyos vizet.

A tészta készülhet rendes piskótából vagy mandulalisztes felvertből Fotó: Fodor Erika

+1 Tipp

Ha sok áfonyánk van, és szeretjük, rakhatunk áfonyaszemeket a két piskótaréteg közé is, és a tetején jó sűrűn. Ha szerényebb mennyiség áll rendelkezésünkre a gyümölcsből, akkor a tetejére szórjuk az egész szemeket.

Áfonya

Áfonya, a szuper finom antioxidánsbomba! Fotó: Fodor Erika

Az apró kékes-lilás színű finomságban nagy mennyiségben találhatunk A-, B-, C- és E-vitaminokat, magnéziumot, káliumot, mangánt, vasat, rezet és cinket, valamint értékes fitonutrienseket, flavonolokat, antioxidánsokat. Emellett rostban gazdag, kalóriában viszont szegény. Ennek az ízre is különlegesen jó gyümölcsnek nagyon magas az antioxidáns-tartalma, amiről azt tartják, hogy jelentősen csökkenti a szív- és érelmeszesedés kialakulásának kockázatát, csökkenti az öregedési folyamatot, és az öregedéssel együtt járó betegségek kialakulását. Karbantartja a hajszálereket, ami a cukorbetegek számára is nagyon kedvező.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás