A klasszikus tiramisu, aminek jelentése: Dobj fel! adta az ötletét az Áfonyamisu kreálmánynak, amely a szezonálisan most relatíve jó áron beszerezhető gyümölcsre épül. A kávé és a kakaó helyett az áfonya és a likőr szolgáltatja a Dobj fel!-hangulatot, így az ősz felé haladva is élvezve a most termő gyümölcsök ízei adta élvezetet.
4 tojás
20 dkg darált mandula (hántolt)
2–4 lapos evőkanál cukor (vagy helyettesítő)
20 dkg áfonya (ha több van, az csak jó – felső határ a csillagos ég!)
25 dkg mascarpone vagy más tejszínes sajtkrém
2 dl tejföl vagy görög joghurt
cukor a krémhez (alternatív helyettesítő) ízlés szerint
áfonyalikőr vagy bármilyen más gyümölcslikőr
A tojásfehérjét robotmixerrel félkeményre verjük, majd fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, és folytatjuk a felverést. Amikor már a cukor feloldódott, műanyag lapáttal belekeverjük a tojások sárgáját, majd egyenletesen a darált mandulát. Sütőport nem adunk hozzá.
A vékonyan (vajjal, kókuszzsírral) kikent, manduladarával vagy kókuszreszelékkel megszórt tepsibe beleöntjük a masszát, és mint a piskótát, 180 fokon , légkeveréssel aranyszínűre sütjük. Ez nem fog felemelkedni, de nem baj, mert ha kész, akkor laposan kiszedjük a tepsiből, több darabra vágjuk, kettéosztjuk a mennyiséget, és ebből rakjuk össze a két réteget az üvegtálban.
Amíg a felvert hűl, kikeverjük a sajtkrémet a tejföllel, ízlés szerint édesítjük (nem muszáj pluszcukrot hozzáadni), és kettéosztjuk a krémet. Az egyik felébe beleturmixoljuk az áfonya felét. Az üvegtál aljára locsoljunk egy kis áfonyalikőrt, vagy ha van, vékonyan kenjünk gyümölcsvelőt.
Erre jöhet az első réteg mandulapiskóta, majd az áfonyás sajtkrém, és ha van bőven áfonyánk, akkor ide is szórjunk egész szemeket. Erre megint piskótadarabok kerülnek, megcsorgatva áfonyalikőrrel. Jöhet a krém másik fele, a fehér zárókrémre is önthetünk egy kis rózsaszín áfonyalikőrt, a tetejét pedig friss áfonyaszemekkel díszítsük.
Készíthetjük a piskótát búzalisztből is, ekkor elég a 16 dkg, és a fehérje felverése előtt adjunk hozzá 4 evőkanál langyos vizet.
Ha sok áfonyánk van, és szeretjük, rakhatunk áfonyaszemeket a két piskótaréteg közé is, és a tetején jó sűrűn. Ha szerényebb mennyiség áll rendelkezésünkre a gyümölcsből, akkor a tetejére szórjuk az egész szemeket.
Az apró kékes-lilás színű finomságban nagy mennyiségben találhatunk A-, B-, C- és E-vitaminokat, magnéziumot, káliumot, mangánt, vasat, rezet és cinket, valamint értékes fitonutrienseket, flavonolokat, antioxidánsokat. Emellett rostban gazdag, kalóriában viszont szegény. Ennek az ízre is különlegesen jó gyümölcsnek nagyon magas az antioxidáns-tartalma, amiről azt tartják, hogy jelentősen csökkenti a szív- és érelmeszesedés kialakulásának kockázatát, csökkenti az öregedési folyamatot, és az öregedéssel együtt járó betegségek kialakulását. Karbantartja a hajszálereket, ami a cukorbetegek számára is nagyon kedvező.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre