A klíma- és az egészségtudatos szempontok miatt ma már egyre többen igyekszünk csökkenteni az elfogyasztott hús mennyiségét és fajtáját is. Ennek megfelelően most egy olyan pulykatokányt ajánlunk, amelyben kedvünk szerint tolhatjuk el a zöldség és hús arányát. A minimum a fele annyi zöldség, de egészen meg is fordíthatjuk dupla mennyiségű zöldségre, vagy még kevesebb húst használva – épp csak „az íze végett”.
1 evőkanál zsiradék
50 dkg pulykacomb filé
2 fej hagyma
fokhagyma ízlés szerint
só, bors, petrezselyem, majoránna
2 dl tejföl vagy tejszín (növényi főzőkrém)
25 dkg zöldség (karfiol, brokkoli, sárgarépa, zöldborsó, gomba)
Az apróra vágott hagymát a zsiradékon a barnulás határáig pirítjuk, majd beletesszük a serpenyőbe a csíkokra vágott (vagy tetszés szerint feldarabolt) húst.
Kavarás mellett pirítani kezdjük, amíg a hús már mindenütt kifehéredik. Ezután sózzuk, borsozzuk. A választott zöldségnek megfelelő zöldfűszert majd a zöldséggel együtt tesszük bele.
Takarékon, fedő alatt puhítjuk, hagyjuk, hogy a hús a saját levében párolódjon. Ha kis mennyiséget készítünk, valamennyi (egy kevés) vizet azért kell adni hozzá. Jogosan merül fel a kérdés, hogy a zöldség mikor kerüljön bele az ételbe? A férjem szerint akkor, amikor ő már megenné a húst, de nekem még rágós. Ez eddig nálunk bevált.
Ha beletettük a zöldséget és a hozzá passzoló zöldfűszert, annyi vizet adunk hozzá, ami éppen csak ellepi. (Figyelem, nem levest készítünk!) Fedő alatt puhára pároljuk, ízlés szerint tejföllel vagy tejszínnel lágyíthatjuk az ízeket. A zöldséges tokányt önmagában, rizzsel vagy quinoával tálaljuk. Én az utóbbira szavazok.
Minél több hagymával készül, illetve a hagymát minél jobban lepirítjuk, annál édeskésebb íze lesz az ételnek, és a szaftot is dúsítja. A tokány fűszerezésénél a paprika szerepét a bors veszi át. Ha azonban zöldéggel ragusítjuk, akkor a választott zöldséghez passzoló fűszerekkel szabadon ízesítsük.
A tokányhoz (pláne bográcsban) pirított szalonna vagy szárnyas zsír dukál, de a különböző zöldségek, illetve a pulykahús miatt megfelelően lágyabb ízű, könnyített zsiradékkal is készíthetjük, ki mivel szereti.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre