Itt kóstold meg az 1958-as világkiállítás díjnyertes somlói galuskáját!

A Gundel étteremben született somlói galuska, amely az 1958-as brüsszeli világkiállításon díjnyertes lett, ma is megkóstolható a Gundelben.Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.08.06.
XIV. kerület Somlói Galuska Gundel

A somlói galuska névadója a Budapesttől huszonöt kilométerre, a Gödöllői-dombvidék peremén álló Somlyó-hegy. A puha piskótatésztával készülő, csokoládés, vaníliás desszert kitalálója Gundel Károly és az étterem egykori főpincére, Gollerits Károly volt. A somlói galuska valódi szülőatyja és névadója azonban már nem Gollerits, hanem Szőcs József Béla cukrász, aki 1956-tól kezdődően tizenhárom éven keresztül volt a Gundel cukrászműhelyének üzemvezetője, majd 1969-ben a szülőhelyén, Fót-Kisalagon, a Fóti-Somlyó hegy tövében nyitott „maszek” cukrászdát. Az eredeti, Szőcs-féle somlói galuskát a mester nyugalomba vonulása után már a lánya készítette.

A díjnyertes Gundel-Somlói galuska, háromféle piskótából Fotó: Fodor Erika

A különlegességnek számító somlói galuska kikerült a brüsszeli világkiállításra, de egy elírással hirdették, így lett az eredeti somlyói helyett, ahogyan a pincér elnevezte, somlói a desszert neve.

A Gundelben a desszert mellett a legendás helyszín is egy élmény Fotó: Fodor Erika

Az 1958-as Brüsszeli Világkiállításon díjnyertes lett, a Rákóczi túrós süteménnyel együtt, ami szintén a Gundel étterem Nemzeti 11 ikonikus magyar étel csapatába tartozik.

A somlóihoz egy aranyporos, Gundel-logós capuccino is dukál Fotó: Fodor Erika

 

A Gundelben a mai somlói csokoládéöntete valódi étcsokiból készül, nem kakaóporos cukorszirupból. Az eredeti receptleíráshoz hűen háromféle tésztával: sima, kakaós és diós piskótával.

Top hírekHírlevél-feliratkozás