![](https://cdn.metropol.hu/2024/07/lU1G8W-bcV9UHJ_4rQ6Gnz8Xz_wf1xCC3rfTMEOH9wk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M5MmZhNDZkYzA2MjQ1ZDRiNjhiYjE3MTg4ZmE0NGE4.png)
Babamozgató nagyanyó leveles almása – Mi is lehetne ennél finomabb?
Ilyen egy almás, ha egy profi babamozgató nagyanyó készíti
A Gundel étteremben született somlói galuska, amely az 1958-as brüsszeli világkiállításon díjnyertes lett, ma is megkóstolható a Gundelben.
A somlói galuska névadója a Budapesttől huszonöt kilométerre, a Gödöllői-dombvidék peremén álló Somlyó-hegy. A puha piskótatésztával készülő, csokoládés, vaníliás desszert kitalálója Gundel Károly és az étterem egykori főpincére, Gollerits Károly volt. A somlói galuska valódi szülőatyja és névadója azonban már nem Gollerits, hanem Szőcs József Béla cukrász, aki 1956-tól kezdődően tizenhárom éven keresztül volt a Gundel cukrászműhelyének üzemvezetője, majd 1969-ben a szülőhelyén, Fót-Kisalagon, a Fóti-Somlyó hegy tövében nyitott „maszek” cukrászdát. Az eredeti, Szőcs-féle somlói galuskát a mester nyugalomba vonulása után már a lánya készítette.
A különlegességnek számító somlói galuska kikerült a brüsszeli világkiállításra, de egy elírással hirdették, így lett az eredeti somlyói helyett, ahogyan a pincér elnevezte, somlói a desszert neve.
Az 1958-as Brüsszeli Világkiállításon díjnyertes lett, a Rákóczi túrós süteménnyel együtt, ami szintén a Gundel étterem Nemzeti 11 ikonikus magyar étel csapatába tartozik.
A Gundelben a mai somlói csokoládéöntete valódi étcsokiból készül, nem kakaóporos cukorszirupból. Az eredeti receptleíráshoz hűen háromféle tésztával: sima, kakaós és diós piskótával.
Ilyen egy almás, ha egy profi babamozgató nagyanyó készíti
A vásárcsarnoki Fakanál mindenkinek kever kedvére valót!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre