A Gundel étteremben született somlói galuska, amely az 1958-as brüsszeli világkiállításon díjnyertes lett, ma is megkóstolható a Gundelben.
A somlói galuska névadója a Budapesttől huszonöt kilométerre, a Gödöllői-dombvidék peremén álló Somlyó-hegy. A puha piskótatésztával készülő, csokoládés, vaníliás desszert kitalálója Gundel Károly és az étterem egykori főpincére, Gollerits Károly volt. A somlói galuska valódi szülőatyja és névadója azonban már nem Gollerits, hanem Szőcs József Béla cukrász, aki 1956-tól kezdődően tizenhárom éven keresztül volt a Gundel cukrászműhelyének üzemvezetője, majd 1969-ben a szülőhelyén, Fót-Kisalagon, a Fóti-Somlyó hegy tövében nyitott „maszek” cukrászdát. Az eredeti, Szőcs-féle somlói galuskát a mester nyugalomba vonulása után már a lánya készítette.
A különlegességnek számító somlói galuska kikerült a brüsszeli világkiállításra, de egy elírással hirdették, így lett az eredeti somlyói helyett, ahogyan a pincér elnevezte, somlói a desszert neve.
Az 1958-as Brüsszeli Világkiállításon díjnyertes lett, a Rákóczi túrós süteménnyel együtt, ami szintén a Gundel étterem Nemzeti 11 ikonikus magyar étel csapatába tartozik.
A Gundelben a mai somlói csokoládéöntete valódi étcsokiból készül, nem kakaóporos cukorszirupból. Az eredeti receptleíráshoz hűen háromféle tésztával: sima, kakaós és diós piskótával.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre