A nyári gyümölcsök sorában elérkeztünk a fekete szederhez, most ez érik javában. Ezt is, mint minden gyümölcsöt, elsősorban nyersen együk, mert tele van számtalan egészségünkre jótékony dologgal. Akinek azonban így túl savanyú vagy tömény, annak javasoljuk a szemes szedres-krémes piskótát. Nemcsak az íze, a színei is gyönyörűek, míg a gyümölcs a testünknek használ, a látványa a lelket is feldobja.
3 egész tojás
3 evőkanál langyos víz
2-3 lapos evőkanál cukor (eritrit)
2 evőkanál liszt (búza/rizs/GM)
1 mokkáskanál sütőpor (GM is lehet)
30-40 dkg friss fekete szeder
50 dkg tejszínes sajtkrém (növényi is lehet)
2 dl tejszín (növényi is lehet)
cukor (eritrit) ízlés szerint
A 3 tojás fehérjét három evőkanál langyos víz hozzáadásával habbá verjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a 3 kanál cukrot, édesítőt, és azzal még jobban keményre habosítjuk. Ezután hozzáadjuk a villával elkevert tojássárgáját. Keverőlapáttal hozzáadagoljuk a sütőport és a lisztféleséget. Kizsírozott, kilisztezett kerek formában megsütjük.
Ha kihűlt a piskóta, kis peremet hagyva kivájjuk a közepét, a tésztadarabokat félretesszük. A szedret félig felfőzzük – cukorral vagy anélkül –, majd az adagot megfelezve egyik felét a sajtkrém felével összekeverjük.
Ezt beletöltjük a kivájt piskótába. Ennek a krémnek a tetejére visszaszórjuk a piskótadarabokat, rákenjük a sajtkrém másik felét, amit a tejszínnel kikevertünk. Tetejét friss egész darabos friss szederrel díszítjük, ízesítjük. Egy kis hűtés után vágható.
A felrotyogtatott szedret ne melegen keverjük össze a sajtkrémmel, mert elfolyik, várjuk meg, míg majdnem kihűl. Ha kicsit langyos még, az nem baj.
Aki szereti a pikáns ízt, az nyugodtan használja a sajtkrém sós verzióját. Olyasmi hatás lesz, mint a sós-karamellás sajttortánál az ellentétek izgalmas találkozásakor.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre