A Magyarország cukormentes tortája címet Gyuris László Nagyi kedvence fantázianevű süteménye nyerte el. Az idén 100 éves szegedi Virág cukrászda mestercukrászát a „tett színhelyén” látogattuk meg, és itt kóstolhattuk tökéletes tortakölteményét is. Olvasóink pedig a Várkert Bazár Ízek utcájában találkozhatnak vele és süteményével a Szent István-napi ünnepségsorozaton.
Gyuris László elmesélte, hogy a győztes tortát a saját nagymamája emlékére nevezte el így.
„Mindenkinek olyan nagyit kívánok, mint amilyen az enyém volt. Most is velem van, fogja a kezem.” – osztotta meg személyes emlékét a cukrászmester. Hozzátette, minden nagymamában az a közös, hogy az unokák a kedvenceik, kényeztetik őket, minden jót megadnak nekik, ő ezzel a névvel szeretett volna valami jót adni azoknak is, akik így szeretik az unokákat és azoknak a gyerekeknek is, akik nem fogyaszthatnak cukrot.
„Megható élményem volt 2019-ben a Várkert Bazárban, amikor hosszú sorokban álltak az emberek, hogy kóstolhassák az ország tortáját. Akkor a Kicsi gesztenyével nyertem ugyanebben a cukormentes kategóriában. Volt ott egy család, ahol a kisgyerek cukorbeteg volt, és míg a szülei az akkori ország tortát tesztelték, ő félve próbálta az én mentesemet, mert már annyiszor csalódott korábban a cukormentes változatokban. Óriási öröm volt számomra is, amikor az első falat után felragyogott az arca, és miután megette az én cukormentes tortámat, megköszönte, és kérte a szüleit, hogy vegyenek még néhány szeletet, mert ez finom.”
A Gyuris Lászlóval való találkozás egyik legnagyobb élménye – a csúcsminőségű korábbi díjnyertes sütik kóstolása mellett az volt, amilyen szeretettel beszélt a munkájáról, és arról, hogy a Magyarország tortája győztese, Karikó Orsolyával hogyan segítették egymást a versenyben.
„Én mascarpone mousse-nak hívtam, amibe beágyaztam a Nagyi kedvencét, de már Orsi elnevezését használom, aki, amikor megcsinálta az én cukormentes tortámat, azt mondta: ez madártej-mousse.”
És, hogy milyen is a Nagyi kedvence? Az idén 100 éves szegedi Virág Cukrászda és Kávéház cukrászmestere Nagyi kedvence fantázianevű alkotásában megjelenik a málnavelő, a fehércsokoládés pisztácia ropogós, a mascarpone mousse hibiszkusz virággal és csipkebogyó velővel, a piskóta pedig nem tartalmaz gabonalisztet. Azt, hogy még mi minden, hányféle textúra van ebben a cukormentes csodában, azt maga a mester árulja el nekünk. Íme, a videó!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre