Ez most a gyümölcsökben dúskálás ideje. Van még cseresznye, meggy, itt a málna, a sárgabarack, de már az őszinek nevezett is. Érik a szeder. A dinnyékről nem is beszélve. Ha minél többet ettünk belőlük frissiben, nyersen használjuk cukormentes desszertek ízesítésére. Íme egy gyors és üdítő zabpehelykehely – reggelire vagy uzsonnaidőre – olyan nyári gyümölccsel összedobva, amilyen éppen van otthon!
4 dl tej (állati vagy növényi)
8 dkg (gluténmentes) zabpehely (általában kétszer annyi dkg zabpehely, mint ahány dl tej)
édesítés ízlés szerint (cukorral, eritrittel, mézzel)
idénygyümölcsök (minél színesebb, annál ízesebb!)
kevés tejszín (növényi is lehet) vagy joghurt (kókuszgourt)
A tejet tegyük fel egy lábasban melegedni, és amikor már majdnem forr, akkor kézi habverővel egyenletesen keverjük bele a zabpelyhet. Takarékon folytassuk az állandó keverést, míg rottyan párat az egész.
Ez percek alatt megtörténik. Ha elzártuk a tűzhelyet, akkor jöhet az ízesítés, már, ha kell, én a friss gyümölcsök mellett sosem szoktam, hiszen az tele van gyümölcscukorral, és a cukor különben is csak egyenízűvé tenné, elnyomva az egyes gyümölcsök egyedi zamatát.
Kicsit hagyjuk még a lábasban összeérni, aztán igény szerint keverhetünk bele egy kis tejszínt vagy joghurtot. Rétegesen adagoljuk, az aljára, a közepébe és a tetejére is gyümölcsdarabokat hajigálva.
Zárható tetejű műanyag vagy kapcsos üvegbe adagoljuk, így praktikusan tudjuk lefedve a hűtőben tárolni, nem romlik meg, és ha elővettük, azonnal fogyasztható.
Van, aki forrón szereti – még a nagy melegben is érdemes akár reggelire, akár uzsonnaidőben egyszer azon melegében megkóstolni, mert amikor a zabkásába „beleolvad” a friss gyümölcs, különlegesen harsánnyá válnak az ízek!
Csökkenti a rossz koleszterinszintet. Nagy mennyiségű B1-, B2-, B3-, B6- és K-vitamint is tartalmaz. Van benne E-vitamin, gazdag cink, vas, szelén, magnézium, kalcium, réz és mangánforrás. Ja, és könnyen hozzáférhető, de a legfontosabb, hogy finom!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre