Zabpehelykehely – Üdítő, tele idénygyümölccsel!

Ez most a gyümölcsökben dúskálás ideje. Van még cseresznye, meggy, itt a málna, a sárgabarack, de már az őszinek nevezett is. Érik a szeder. A dinnyékről nem is beszélve. Ha minél többet ettünk belőlük frissiben, nyersen használjuk cukormentes desszertek ízesítésére. Íme egy gyors és üdítő zabpehelykehely – reggelire vagy uzsonnaidőre – olyan nyári gyümölccsel összedobva, amilyen éppen van otthon!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.07.10.
Zabpehely-kehely

Hozzávaló

4 dl tej (állati vagy növényi)

8 dkg (gluténmentes) zabpehely (általában kétszer annyi dkg zabpehely, mint ahány dl tej)

édesítés ízlés szerint (cukorral, eritrittel, mézzel)

idénygyümölcsök (minél színesebb, annál ízesebb!)

kevés tejszín (növényi is lehet) vagy joghurt (kókuszgourt)

A tápláló, mégis könnyű nasi Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

A tejet tegyük fel egy lábasban melegedni, és amikor már majdnem forr, akkor kézi habverővel egyenletesen keverjük bele a zabpelyhet. Takarékon folytassuk az állandó keverést, míg rottyan párat az egész.

Mindössze ennyi kell a mennyei reggelihez vagy uzsonnához! Fotó: Fodor Erika

Ez percek alatt megtörténik. Ha elzártuk a tűzhelyet, akkor jöhet az ízesítés, már, ha kell, én a friss gyümölcsök mellett sosem szoktam, hiszen az tele van gyümölcscukorral, és a cukor különben is csak egyenízűvé tenné, elnyomva az egyes gyümölcsök egyedi zamatát.

Egy falat vitamindús nyár Fotó: Fodor Erika

Kicsit hagyjuk még a lábasban összeérni, aztán igény szerint keverhetünk bele egy kis tejszínt vagy joghurtot. Rétegesen adagoljuk, az aljára, a közepébe és a tetejére is gyümölcsdarabokat hajigálva.

Rétegenként mehetnek a gyümölcsök a zabkása közé! Fotó: Fodor Erika

Tuti tipp

Zárható tetejű műanyag vagy kapcsos üvegbe adagoljuk, így praktikusan tudjuk lefedve a hűtőben tárolni, nem romlik meg, és ha elővettük, azonnal fogyasztható.

Egy nyári üdítő kehely – egy kis jeges kávéval? Fotó: Fodor Erika

+1Tipp

Van, aki forrón szereti – még a nagy melegben is érdemes akár reggelire, akár uzsonnaidőben egyszer azon melegében megkóstolni, mert amikor a zabkásába „beleolvad” a friss gyümölcs, különlegesen harsánnyá válnak az ízek!

A gluténmentes ugyanolyan jó! Fotó: Fodor Erika

Zabpehely

Csökkenti a rossz koleszterinszintet. Nagy mennyiségű B1-, B2-, B3-, B6- és K-vitamint is tartalmaz. Van benne E-vitamin, gazdag cink, vas, szelén, magnézium, kalcium, réz és mangánforrás. Ja, és könnyen hozzáférhető, de a legfontosabb, hogy finom!









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás