Lakodalmas barack – a fodrász csajok tuti finom édesssége

Az esküvőszezon kellős közepén vagyunk, talán ezen is felbuzdulva ajánlotta nekünk Zsuzsi és Móni, a páratlan párost alkotó két belevaló fodrász csaj a lakodalmas barack receptjét.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.07.17.
Lakodalmas barack recept

Az úgy történt, hogy az azonos műszakban dolgozó két fodrász közül Ritz Zsuzsi újságolta Karsai Móninak, hogy olyan finom lakodalmas sütit evett, hogy csak! Megszerezte a receptet, de még nem volt ideje elkészíteni. Mire Móni fogta magát, és a délelőtti műszak után megcsinálta otthon a családjának. Kérésünkre kettejük kooprodukcióját most megosztják a Metropol olvasóival is.

Lakodalmas barack hozzávaló 40 darabhoz

Tészta

300 g cukor

200 g vaj

2 db tojássárgája

1 mk. szódabikarbóna

200 ml tej

750 g liszt

Töltelékhez

200 g kakaópor

100 g porcukor

100 g vaj

100 g darált dió

4 ek. baracklekvár

25 ml rum

Díszítéshez

1 ek. vérnarancsaroma

1 ek. mandulaaroma

100 g cukor

10-15 db mentalevél

Lakodalmas barack – akár névre szólóan is! Fotó: Karsai Mónika

Elkészítés

A lakodalmas barack tésztájához egy tálba öntjük a cukrot, a vajat, a tojások sárgáját, a szódabikarbónát és a tejet, robotgéppel kihabosítjuk, majd 3-4 adagban hozzákeverjük a lisztet is, míg egy könnyen gyúrható tésztát kapunk. Fóliába csomagoljuk, és kb. 2 órára a hűtőbe tesszük.

Móninak és Zsuzsinak nemcsak a hajszárításhoz van kézügyessége, a konyhában is értik a dolgukat – Fotó: Fodor Erika

A hűtőhideg tésztából 20 grammos gombócokat formázunk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 180 fokra előmelegített sütőben, két adagban 13 perc alatt megsütjük. A gombócokat ne tegyük túl közel egymáshoz, mert sütés közben megnőnek. A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd egy kisebb kés segítségével kivágjuk a tészta belsejét, helyet csinálva így a tölteléknek. A kivájt tésztát egy tálban összegyűjtjük, majd hozzákeverjük a kakaóport, a porcukrot, a vajat, a darált diót, a baracklekvárt és a rumot, ezeket jól összedolgozzuk. Kézzel vagy egy kiskanál segítségével megtöltjük a gombócok belsejét, majd összetapasztjuk őket.

Az aromákat külön-külön kb. 40 ml vízzel kikeverjük, és egy ecsettel lekenjük ezzel a sütiket, amiket aztán egyesével kristálycukorba forgatunk. Egy éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy a tészta kicsit puhuljon, másnap mentalevéllel díszítjük, és már vihetjük is a lagziba! Ha csak otthonra készítjük, akkor is garantált a siker, biztos, hogy nem vész kárba, pillanatok alatt elfogy.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás