Az esküvőszezon kellős közepén vagyunk, talán ezen is felbuzdulva ajánlotta nekünk Zsuzsi és Móni, a páratlan párost alkotó két belevaló fodrász csaj a lakodalmas barack receptjét.
Az úgy történt, hogy az azonos műszakban dolgozó két fodrász közül Ritz Zsuzsi újságolta Karsai Móninak, hogy olyan finom lakodalmas sütit evett, hogy csak! Megszerezte a receptet, de még nem volt ideje elkészíteni. Mire Móni fogta magát, és a délelőtti műszak után megcsinálta otthon a családjának. Kérésünkre kettejük kooprodukcióját most megosztják a Metropol olvasóival is.
Lakodalmas barack hozzávaló 40 darabhoz
300 g cukor
200 g vaj
2 db tojássárgája
1 mk. szódabikarbóna
200 ml tej
750 g liszt
200 g kakaópor
100 g porcukor
100 g vaj
100 g darált dió
4 ek. baracklekvár
25 ml rum
1 ek. vérnarancsaroma
1 ek. mandulaaroma
100 g cukor
10-15 db mentalevél
A lakodalmas barack tésztájához egy tálba öntjük a cukrot, a vajat, a tojások sárgáját, a szódabikarbónát és a tejet, robotgéppel kihabosítjuk, majd 3-4 adagban hozzákeverjük a lisztet is, míg egy könnyen gyúrható tésztát kapunk. Fóliába csomagoljuk, és kb. 2 órára a hűtőbe tesszük.
A hűtőhideg tésztából 20 grammos gombócokat formázunk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 180 fokra előmelegített sütőben, két adagban 13 perc alatt megsütjük. A gombócokat ne tegyük túl közel egymáshoz, mert sütés közben megnőnek. A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd egy kisebb kés segítségével kivágjuk a tészta belsejét, helyet csinálva így a tölteléknek. A kivájt tésztát egy tálban összegyűjtjük, majd hozzákeverjük a kakaóport, a porcukrot, a vajat, a darált diót, a baracklekvárt és a rumot, ezeket jól összedolgozzuk. Kézzel vagy egy kiskanál segítségével megtöltjük a gombócok belsejét, majd összetapasztjuk őket.
Az aromákat külön-külön kb. 40 ml vízzel kikeverjük, és egy ecsettel lekenjük ezzel a sütiket, amiket aztán egyesével kristálycukorba forgatunk. Egy éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy a tészta kicsit puhuljon, másnap mentalevéllel díszítjük, és már vihetjük is a lagziba! Ha csak otthonra készítjük, akkor is garantált a siker, biztos, hogy nem vész kárba, pillanatok alatt elfogy.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre