Itt a grillszezon, aki csak teheti, parázson süt kint a kertben. Az egyik közkedvelt étel ilyenkor a csevapcsicsi, amit házilag is könnyedén előállíthatunk, és akkor biztosak lehetünk benne, hogy olyan lesz, ahogyan mi szeretjük, és csak az van benne, amit mi jónak találunk. Ráadásul, ha nincs módunk a szabadban grillezni és parázson megsütni, tűzhelyen is elkészíthető, és (majdnem) ugyanolyan finom!
1/2 kg sertéshús
1/2 kg marhahús
4 gerezd fokhagyma
só, bors,
1 kávéskanál szódabikarbóna
A finomra darált (én úgy szeretem) húsokat összekeverjük, befűszerezzük. A szódabikarbónát fél deci vízben felkavarva beleöntjük a húsmasszába és jól átgyúrjuk. Egy éjszakára letakarva eltesszük a hűtőbe pihenni. Másnap kis (vagy amilyen tetszik) kolbászkákat formálunk belőle, és parázson vagy tűzhelyen, serpenyőben megsütjük. Akár házi szalszával is kínálhatjuk. (ld. +1 Tipp)
Ha a csevapot tűzhelyen készítjük, elég éppen csak egy kevéske zsiradékot kenni a serpenyő aljára, és úgy átsütni a kolbászkákat. A grillen sült házi húsrudacskákhoz zöldségsaslikot ajánlunk. Ha nincs mód parázson készíteni, akkor kiváló mellé a fetás olaszos zöldsaláta köret.
A házi szalszát úgy készítjük, hogy 2-3 tv-paprikát, 2-3 db piros színű édes paprikát, 2-3 db paradicsomot és ízlés szerint 1, 2 vagy 3 csilipaprikát egészben grillen megsütünk, állandó forgatással. Ne égessük el, de az nem baj, ha a héja megfeketedik. Amikor már a paradicsom is „feltrottyosodik” és magától leválik a hártyahéj, akkor egy hideg vizes öblítés után a paprikákról és a paradicsomról is lefejtjük a héjat, kiszedjük a magokat és olívaolajjal, sóval, borssal szósszá keverjük.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre