Krisztina Bahul mediterrán jellegű hosszan főtt ponytlevesét a https://korkontrolltarsasag.hu/ receptgyűjteményéből osztjuk meg olvasóinkkal.
„Ez egy egyszerű alapanyagokból egészséges, mediterrán hangulatot idéző könnyed halleves. A magyar szájíznek lehet meglepő, hiszen nélkülözi a pirospaprikát és még répa is kerül bele, nem is beszélve a citromról. Viszont éppen ezek az összetevők adják könnyűségét. Különlegességét fokozza íz- és élettani hatását tekintve, hogy hosszan – 8 órán keresztül – főzöm az alaplét lassú tűzön a kollagén, az értékes ásványi anyagok minél magasabb kioldódása érdekében a halcsontból. A kollagén hozzájárul a csontok és ízületek támogatásához. Az almaecet szerepe is kiemelendő, hiszen segíti az ásványi anyagok kiválását a csontokból”– ajánlja jótékony levesét Krisztina Bahul.
Az alapléhez
1 kg halfej, farok, uszonyok
4 liter víz
2 evőkanál szűretlen almaecet
1 hagyma
házi vegeta
só, fokhagyma, zöldfűszerek pl.: petrezselyem
A leveshez
pontyszeletek/haltej/ikra
sárgarépa
citrom
édeskömény (elhagyható)
kurkuma
„Egy nagy fazekat felöntök vízzel és belerakom a haldarabokat, a hagymát, vegetát, fokhagymát; a zöldfűszereket az utolsó egy órában fogom hozzátenni. A levest felforralom és lassú tűzön 8 órán át főzöm. Az elején keletkező habot szűrőkanállal óvatosan leszedem, mint ahogy a húslevesnél szokás. A végén leszűröm. A leszűrt lébe beleteszem a pontyszeleteket, a haltejet, az ikrát és zöldséghámozóval csíkokra szeletelt répát, valamint édesköményszeleteket, de ez utóbbi elhagyható. Kurkumával és ízlés szerinti sóval fűszerezem a levest. Kb. fél órát főzöm közepes lángon. Tálaláskor citromlevet csöpögtetek a levesbe, citromkarikával, petrezselyemmel vagy korianderrel díszítem.”
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre