Kollagéndús, hosszan főtt pontyleves – Az ízlelőbimbók és az ízületek kényeztetésére

Krisztina Bahul mediterrán jellegű hosszan főtt ponytlevesét a https://korkontrolltarsasag.hu/ receptgyűjteményéből osztjuk meg olvasóinkkal.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.05.06.
mediterrán halleves

„Ez egy egyszerű alapanyagokból egészséges, mediterrán hangulatot idéző könnyed halleves. A magyar szájíznek lehet meglepő, hiszen nélkülözi a pirospaprikát és még répa is kerül bele, nem is beszélve a citromról. Viszont éppen ezek az összetevők adják könnyűségét. Különlegességét fokozza íz- és élettani hatását tekintve, hogy hosszan – 8 órán keresztül – főzöm az alaplét lassú tűzön a kollagén, az értékes ásványi anyagok minél magasabb kioldódása érdekében a halcsontból. A kollagén hozzájárul a csontok és ízületek támogatásához. Az almaecet szerepe is kiemelendő, hiszen segíti az ásványi anyagok kiválását a csontokból”– ajánlja jótékony levesét Krisztina Bahul.

Hozzávalók a halleveshez 4 személyre

Az alapléhez

1 kg halfej, farok, uszonyok

4 liter víz

2 evőkanál szűretlen almaecet

1 hagyma

házi vegeta

só, fokhagyma, zöldfűszerek pl.: petrezselyem

A leveshez

pontyszeletek/haltej/ikra

sárgarépa

citrom

édeskömény (elhagyható)

kurkuma

Nyolc órán át fő – Jó étvágyat!

Főzés

„Egy nagy fazekat felöntök vízzel és belerakom a haldarabokat, a hagymát, vegetát, fokhagymát; a zöldfűszereket az utolsó egy órában fogom hozzátenni. A levest felforralom és lassú tűzön 8 órán át főzöm. Az elején keletkező habot szűrőkanállal óvatosan leszedem, mint ahogy a húslevesnél szokás. A végén leszűröm. A leszűrt lébe beleteszem a pontyszeleteket, a haltejet, az ikrát és zöldséghámozóval csíkokra szeletelt répát, valamint édesköményszeleteket, de ez utóbbi elhagyható. Kurkumával és ízlés szerinti sóval fűszerezem a levest. Kb. fél órát főzöm közepes lángon. Tálaláskor citromlevet csöpögtetek a levesbe, citromkarikával, petrezselyemmel vagy korianderrel díszítem.”









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás