Kínai quiche – Avagy hogy lesz mára új vacsi a tegnapi maradékból





Anyáink és nagyanyáink generációja mestere volt a maradékokból való új étel készítésének. A mai világban is egyre inkább érdemes ezt tőlük eltanulni. Ha az előző napról, napokról maradt valami, ami önmagában már nem elég egy étkezésre, akkor kis kiegészítéssel kreáljunk belőle másik ételt, amit szívesen fogyaszt mindenki. Ha például van egy kis adag pirított zöldség és/vagy húsféleség, ripsz-ropsz összeüthetünk egy felséges quiche-t vacsorára.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.05.06.
Quiche maradékból

Hozzávaló 26 centis sütőlaphoz 2 főre

Quiche-tészta

6 kisebb evőkanál liszt (én gluténmentesből csináltam)

3 evőkanál (ugyanaz a kanál) vaj vagy margarin

1 tojás sárgája

csipet só

kevés langyos víz

Csináljunk egy quiche-t a tegnapi maradékból vacsorára! Fotó: Fodor Erika

Feltét

Az előző napi ebédmaradék: csirkehúsos kínai zöldség

(Eredetileg wokban külön pirult az apróra vágott csirkecombfilé, illetve külön a gyömbérrel és szójaszósszal fűszerezett nyers fejeskáposzta- és batátacsíkok lila hagymával, de bármilyen húsos vagy pirított zöldségmaradék megteszi.)

Ez már nem úgy néz ki, mint egy maradék – Jó étvágyat az „újdonsült” ételhez! Fotó: Fodor Erika

Tetejére borítás

1 egész tojás

1 tojásfehérje (a tésztából marad)

3 evőkanál tejföl

2 lapkasajt felezve

A tejföl, tojás, sajt, quiche-tészta és a kínai maradék újrahasznosítás előtt Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

A quiche-tészta hozzávalóit kézzel összegyúrjuk, majd mint a hólabdát, a keverőedény oldalához görgetve szépen összeszedjük a lisztet. A sütőtálat kivajazzuk (növényi vagy állati zsiradékkal), belenyújtjuk vagy kézzel szétnyomkodjuk a tésztát. Alsó-felső sütéssel 150 fokon elősütjük picit a tésztát, amit villával megszurkáltunk. Ráterítjük a tegnapi zöldséges-húsos maradékot. A tojást és a pluszfehérjét kikeverjük a tejföllel, és leöntjük vele. A 4 kis lapocska sajtot ráhelyezzük a tetejére és aranybarnára sütjük.

A tésztát a sütőtálban nyújtjuk ki, főleg, ha gluténmentes! Fotó: Fodor Erika

Tuti Tipp

A tésztát helyezzük a sütőlap közepére, és onnan kis nyújtóeszközzel terítsük szét egyenletesen. A gluténmentes tésztánál ez különösen nagy segítség, mert így nem repedezik szét.

A tészta magában is finom, hát még a feltéttel! Fotó: Fodor Erika

+1Tipp

A quiche-re tetszés szerint bármit rátehetünk, ha felvágott- vagy szalonnamaradék van csak, az is jó, de akár kolbász vagy tonhal, illetve csak zöldség sajttal is nagyon ízletes lesz a tetején lévő öntettel összesütve.





Ezeket olvastad már?
Csökkenti az étvágyat, segíti a fogyást – Megfizethető ételt dicsér a táplálkozási szakértő

Csökkenti az étvágyat, segíti a fogyást – Megfizethető ételt dicsér a táplálkozási szakértő

Lecsó paradicsom nélkül – Olvasónk receptje

Lecsó paradicsom nélkül – Olvasónk receptje

Egy pohár pisztáciamisu? - Igazi nagykávéházi desszert otthon is! - videóval

Egy pohár pisztáciamisu? - Igazi nagykávéházi desszert otthon is! - videóval

A Centrálban jártunk – Még a konyhába is bejutottunk! – Mutatjuk videón

A Centrálban jártunk – Még a konyhába is bejutottunk! – Mutatjuk videón

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás