Anyáink és nagyanyáink generációja mestere volt a maradékokból való új étel készítésének. A mai világban is egyre inkább érdemes ezt tőlük eltanulni. Ha az előző napról, napokról maradt valami, ami önmagában már nem elég egy étkezésre, akkor kis kiegészítéssel kreáljunk belőle másik ételt, amit szívesen fogyaszt mindenki. Ha például van egy kis adag pirított zöldség és/vagy húsféleség, ripsz-ropsz összeüthetünk egy felséges quiche-t vacsorára.
6 kisebb evőkanál liszt (én gluténmentesből csináltam)
3 evőkanál (ugyanaz a kanál) vaj vagy margarin
1 tojás sárgája
csipet só
kevés langyos víz
Az előző napi ebédmaradék: csirkehúsos kínai zöldség
(Eredetileg wokban külön pirult az apróra vágott csirkecombfilé, illetve külön a gyömbérrel és szójaszósszal fűszerezett nyers fejeskáposzta- és batátacsíkok lila hagymával, de bármilyen húsos vagy pirított zöldségmaradék megteszi.)
1 egész tojás
1 tojásfehérje (a tésztából marad)
3 evőkanál tejföl
2 lapkasajt felezve
A quiche-tészta hozzávalóit kézzel összegyúrjuk, majd mint a hólabdát, a keverőedény oldalához görgetve szépen összeszedjük a lisztet. A sütőtálat kivajazzuk (növényi vagy állati zsiradékkal), belenyújtjuk vagy kézzel szétnyomkodjuk a tésztát. Alsó-felső sütéssel 150 fokon elősütjük picit a tésztát, amit villával megszurkáltunk. Ráterítjük a tegnapi zöldséges-húsos maradékot. A tojást és a pluszfehérjét kikeverjük a tejföllel, és leöntjük vele. A 4 kis lapocska sajtot ráhelyezzük a tetejére és aranybarnára sütjük.
A tésztát helyezzük a sütőlap közepére, és onnan kis nyújtóeszközzel terítsük szét egyenletesen. A gluténmentes tésztánál ez különösen nagy segítség, mert így nem repedezik szét.
A quiche-re tetszés szerint bármit rátehetünk, ha felvágott- vagy szalonnamaradék van csak, az is jó, de akár kolbász vagy tonhal, illetve csak zöldség sajttal is nagyon ízletes lesz a tetején lévő öntettel összesütve.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre