A karanténos időszakban egyre többen belevágtak a házi kenyérsütésbe, ráharapva annak a „legjobb, amit magad csinálsz” ízére. Azok, aki nem fogyaszthatnak vagy csak szeretnék száműzni az étrendjükből a búzalisztből készült hagyományos élesztős-kelesztős kenyeret, többnyire eleve csak arra számíthatnak, amit otthon készítenek el maguknak. Nekik ajánlunk most egy színes és egészséges zöldséges szendvicsalapot.
50 dkg répa (vagy cékla vagy brokkoli)
2 tojás
5 dkg tökmag-vagy csicseriborsóliszt
1 dkg étkezési keményítő
10 dkg sajt (fakultatív)
1kiskanál só
tökmag, napraforgómag, szezámmag
A hámozott, mosott répákat a többi alapanyaggal együtt késes botmixerrel vagy darálóban összedolgozzuk. Egy nagyobb téglalap alakú tepsi aljára sütőpapírt vágunk, belesimítjuk a tésztát, ráhintjük az általunk választott magokat, és mehet a 200 fokon előmelegített sütőbe, ahol alsó-felső sütéssel (légkeverés nélkül) 20-25 percig sütjük. Még melegen szabjuk ki a szeleteket a tepsiből, és szétrakva hagyjuk kihűlni. Különféle házi krémekkel bolondítva ehetjük otthon vagy hagyományos szendvicsként elkészítve kiválóan szállítható uzsonnára is. Hűtőben dobozban tárolhatjuk.
Mindig friss zöldségből dolgozzunk, a fagyasztottak felengedve nem úgy viselkednek, ahogy kellene!
Ha céklából készítjük a kenyeret, akkor azt egy picit főzzük elő, félkeményre, és úgy hámozzuk, daraboljuk, majd tegyük a botmixer alá. A brokkolit nem kell előfőzni, csak szűrőn csepegtessük le a vizet a rózsákról turmixolás előtt.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre