A Hecserli mártás köztudottan házi készítésű csipkebogyólekvárból a legjobb, ezért kerestünk egy olyan fiatal háziasszonyt, aki még maga készíti. Köszönjük Koleticsné Lükő Annarózának, hogy megosztotta velünk a finom és egészséges csemege készítésének csínjátbínját.
„Igazi kalákamunka a csipkebogyó-gyűjtögetés, nálunk még a gyerekek is élvezik – egy darabig legalábbis, ha pedig túl nagynak bizonyul a feladat, a piacon is kapható a termés. A családban legutóbb pont a legkisebb szeretett volna csipkebogyót eszegetni és nem elégedett meg pár szemmel, márpedig kézzel, egyenként kimagozni ügyes-bajos feladat. Így szedtünk a közeli mezőn annyi puha bogyót, amennyit csak a türelmünk engedett. A többi része a hecsedlilekvár elkészítésének ehhez képest már igazán könnyebbnek tűnik. Vagy tüskementesebbnek, mellette viszont aprólékosabbnak is.” Koleticsné Lükő Annaróza hozzátette, a bogyót ősszel szedik és teszik el lekvárnak, de egész télen rájárnak és húsvétkor is csak elő kell venni a kamrából a hecsedlimártáshoz.
Két kiló puha csipkebogyó (kézzel szedve könnyű puhákat válogatni, a piacon kapott keményebb bogyókat pár napig pihentetni kell)
Körülbelül fél kiló cukor (rugalmasan, a lepasszírozott csipkebogyómassza függvényében)
A csipkebogyók két végét egyenként, késsel le kell vágni. Ezután annyi vízben, amennyi a tisztított csipkebogyókat ellepi, forrástól számított egy órán át kell főzni. Ez alatt az idő alatt eléggé megpuhulnak ahhoz, hogy a szitán (lehetőleg műanyagon, hogy ne bántsa a savas massza) át lehessen nyomni a bogyókat. Egymás után kétszer, hogy semmi szöszös, zavaró rész ne maradjon a lekvárban.
Ezután szükséges lemérni a pépet, 1 kilóra ízléstől függően körülbelül 30 dekagramm cukrot érdemes számolni. A kimért cukormennyiséggel a lepasszírozott csipkebogyót már csak össze kell keverni, felforralni, majd további negyed órán át folyamatosan kevergetve főzni. A többi, mint bármelyik másik lekvárnál: forrón tiszta befőttesüvegbe töltve, majd fejre állítva mehet is a hecsedlilekvár a dunsztba – ha csak el nem fogy már frissen!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre