A padlizsán önmagában is helyettesíti a húst. Hogy hogyan? Íme, egy jó recept Annuskától gombóc formájában!
Wichmann Anna Annuskám kérésünkre megosztotta olvasóinkkal a sajtos padlizsángombóca receptjét, ami kiváló levezető étel a húsvéti trakta után.
„Az olaszok híresek a paradicsomos húsgombócos tésztájukról, de kevesebben ismerik a polpette di melanzanét, ami ennek a szédítően finom vegaváltozata – a családunk minden tagja rajongásig szereti. Az ilyen fogásokra mondják, hogy igazi komfortételek.”
2 nagyobb padlizsán (70 dkg)
só és frissen őrölt bors
4 evőkanál étolaj
1 tojássárgája
5 dkg reszelt parmezán
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál morzsolt oregánó
¼ csokor petrezselyem
5 dkg zsemlemorzsa
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál étolaj
5 dl passzírozott paradicsom
1 evőkanál barna cukor
½ teáskanál só
¼ teáskanál frissen őrölt bors
1 teáskanál morzsolt bazsalikom
1 evőkanál morzsolt oregánó
50 dkg durumspagetti
10 dkg reszelt sajt (pl. parmezán)
A sütőt előmelegítjük 180 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső sütési módra állítva (légkeveréssel 160 fok), és egy közepes tepsit előkészítünk. A padlizsánokat félbevágjuk, a húsukat keresztben bevagdossuk, sózzuk, borsozzuk. Lekenjük 1-1 evőkanál olajjal, és a vágott felükkel felfelé a tepsire tesszük. 45 perc alatt puhára sütjük. A megsült, puha padlizsánhúst egy kanállal kikaparjuk, és szűrőben hagyjuk lecsepegni a felesleges vizet, amíg hűl. A paradicsomszószhoz a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk, és egy kisebb lábosban 1 evőkanál olajon üvegesre pároljuk. Felöntjük a paradicsommal, meghintjük a cukorral, a fűszerekkel, elkeverjük, és lefedve 20 perc alatt készre főzzük. A padlizsánt kinyomkodjuk, és egy keverőtálba szedjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a sajtot, belereszeljük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük az oregánóval és a finomra aprított petrezselyemmel, majd a morzsával simára keverjük. Egy közepes serpenyőben felhevítünk 2 evőkanál olajat. A padlizsános masszából diónyi golyókat formázunk, és körbepirítjuk az összeset a serpenyőben. Ha kész, ráöntjük a paradicsomszószt, és lefedve 10 perc alatt készre főzzük. Közben kifőzzük a spagettit is a csomagoláson megadott idő alatt, és tálalhatjuk is a padlizsángombócos paradicsomszósszal meg a reszelt sajttal.
Mivel jól bírja a fagyasztást, négyszeres adagot szoktam készíteni a padlizsánból, és tálcán lefagyasztom a sütés előtti golyókat. Fagyottan egy tasakba szedem, és így tárolom. Így egy-egy fárasztó munkanapon sokat egyszerűsödik a vacsorafőzés.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre