Sajtos padlizsángombóc paradicsommártásban – Ahogy Annuskám csinálja





A padlizsán önmagában is helyettesíti a húst. Hogy hogyan? Íme, egy jó recept Annuskától gombóc formájában!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.04.23.
Padlizsángombóc

Wichmann Anna Annuskám kérésünkre megosztotta olvasóinkkal a sajtos padlizsángombóca receptjét, ami kiváló levezető étel a húsvéti trakta után.

„Az olaszok híresek a paradicsomos húsgombócos tésztájukról, de kevesebben ismerik a polpette di melanzanét, ami ennek a szédítően finom vegaváltozata – a családunk minden tagja rajongásig szereti. Az ilyen fogásokra mondják, hogy igazi komfortételek.”

 

Hozzávalók 4 adag

Annuskám sajtos padlizsángombóca Fotó: Annuskám

A padlizsángombócokhoz

2 nagyobb padlizsán (70 dkg)

só és frissen őrölt bors

4 evőkanál étolaj

1 tojássárgája

5 dkg reszelt parmezán

1 gerezd fokhagyma

1 teáskanál morzsolt oregánó

¼ csokor petrezselyem

5 dkg zsemlemorzsa

A paradicsomszószhoz

1 vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál étolaj

5 dl passzírozott paradicsom

1 evőkanál barna cukor

½ teáskanál só

¼ teáskanál frissen őrölt bors

1 teáskanál morzsolt bazsalikom

1 evőkanál morzsolt oregánó

A tálaláshoz

50 dkg durumspagetti

10 dkg reszelt sajt (pl. parmezán)

Annuskám főz Fotó: Annuskám

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 180 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső sütési módra állítva (légkeveréssel 160 fok), és egy közepes tepsit előkészítünk. A padlizsánokat félbevágjuk, a húsukat keresztben bevagdossuk, sózzuk, borsozzuk. Lekenjük 1-1 evőkanál olajjal, és a vágott felükkel felfelé a tepsire tesszük. 45 perc alatt puhára sütjük. A megsült, puha padlizsánhúst egy kanállal kikaparjuk, és szűrőben hagyjuk lecsepegni a felesleges vizet, amíg hűl. A paradicsomszószhoz a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk, és egy kisebb lábosban 1 evőkanál olajon üvegesre pároljuk. Felöntjük a paradicsommal, meghintjük a cukorral, a fűszerekkel, elkeverjük, és lefedve 20 perc alatt készre főzzük. A padlizsánt kinyomkodjuk, és egy keverőtálba szedjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a sajtot, belereszeljük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük az oregánóval és a finomra aprított petrezselyemmel, majd a morzsával simára keverjük. Egy közepes serpenyőben felhevítünk 2 evőkanál olajat. A padlizsános masszából diónyi golyókat formázunk, és körbepirítjuk az összeset a serpenyőben. Ha kész, ráöntjük a paradicsomszószt, és lefedve 10 perc alatt készre főzzük. Közben kifőzzük a spagettit is a csomagoláson megadott idő alatt, és tálalhatjuk is a padlizsángombócos paradicsomszósszal meg a reszelt sajttal.

Tipp

Mivel jól bírja a fagyasztást, négyszeres adagot szoktam készíteni a padlizsánból, és tálcán lefagyasztom a sütés előtti golyókat. Fagyottan egy tasakba szedem, és így tárolom. Így egy-egy fárasztó munkanapon sokat egyszerűsödik a vacsorafőzés.





Ezeket olvastad már?
Csökkenti az étvágyat, segíti a fogyást – Megfizethető ételt dicsér a táplálkozási szakértő

Csökkenti az étvágyat, segíti a fogyást – Megfizethető ételt dicsér a táplálkozási szakértő

Lecsó paradicsom nélkül – Olvasónk receptje

Lecsó paradicsom nélkül – Olvasónk receptje

Egy pohár pisztáciamisu? - Igazi nagykávéházi desszert otthon is! - videóval

Egy pohár pisztáciamisu? - Igazi nagykávéházi desszert otthon is! - videóval

A Centrálban jártunk – Még a konyhába is bejutottunk! – Mutatjuk videón

A Centrálban jártunk – Még a konyhába is bejutottunk! – Mutatjuk videón

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás