A tavasz érkezésével egyre több nyersételt fogyaszthatunk, de addig is míg a friss saláták és a primőr zöldségek megérkeznek, búcsúztassuk a téli szezon zöldségeit egy sitty-sutty összedobható, egészséges és látványos sajtos szurkálós tállal, amiből kedvünkre csipegethetünk.
Hozzávaló 2 főre
Avokádókrém
2 nagy vagy 3 közepes avokádó
1 lila hagyma
só
pici citromlé
1 henger alakú kecskecamembert (125 gr)
2 kis vagy 1 közepes céklafej
friss bazsalikomlevél
olívaolaj vagy tökmagolaj
Az avokádót félbevágjuk, eltávolítjuk a hatalmas magot, és mindkét félből kiskanállal kikaparjuk a zöldség húsát. Egy tálban villával összenyomkodjuk, sóval ízesítjük, majd belekeverjük az összevágott lila hagymát.
A hámozott nyers céklát a legapróbb lyukú reszelőn lereszeljük egy fadeszkára. Ebben meghempergetjük a sajthengert, és kézzel egyenletesen rádolgozzuk minden oldalára a reszelt céklát. Ezután félbe, negyedbe vágjuk, hogy egyforma szeleteket kapjunk, ezeket egy tálra helyezzük. A ciklámen peremű fehér kecskesajttallér közepébe egy csepp olíva- vagy tökmagolajat csorgatunk, erre bazsalikomlevelet teszünk, és már kész is a kokárda színeit kiadó látványos, finom, könnyű és egészséges szurkálós tál vacsorára.
Az avokádókrémhez a végén keverjünk néhány csepp friss citromlevet, nem kell sok, épp hogy csak ne barnuljon be a krém, de megmaradjon a zöldség egyedi íze. Ha azonnal elfogyasztjuk, nem is kell a citromlé, csak arra az esetre, ha vélhetően lesz maradék, és azt eltesszük másnapra.
A kecskesajttallért és az avokádókrémet is pirítóssal ajánljuk, de ehetjük kenyér nélkül is: a sajtra rákenve az avokádót.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre