Füstölt pisztráng a kartauzi szerzetesek asztaláról

Egy olyan különleges ételt ajánlunk, amelyet nem minden nap tudunk megosztani olvasóinkkal. Ma az egész világon összesen 350 kartauzi szerzetes és szerzetesnő él 21 házban. Ezek közül a szlovéniai Kartuzija Pleterjében láttak bennünket vendégül egy ebédre. A kartauziak sosem esznek húst, de ünnepnapokon gyakran kerül füstölt pisztráng az asztalukra, itt ráadásul a saját halastavukból. E mellé a szlovén kolostorban a helyi specialitást, ajvárt tesznek, és félig főtt kelbimbóval, olívabogyóval tálalják. A vendégek friss salátaválogatást is kapnak hozzá.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.02.05.
Kartauzi pisztráng

Hozzávaló

Fejenként 1 pisztráng

Néhány szem kelbimbó

Néhány szem zöld olívabogyó

Ajvár ízlés szerinti mennyiségben

A kartauzi szerzetesek saját halastavukból való pisztrángot, házi készítésű joghurtot és a kolostor almáját tették a vendégház asztalára Fotó: Metropol/FE

Elkészítés

A pleterjei kolostorban a megtisztított, kibelezett halat egy éjszakán keresztül sós-fűszeres vízben pácolják, majd egy speciális füstölő kemencébe teszik, amelyben körülbelül 2 órán keresztül füstölik egészen alacsony, 80–100 fokon. (Ennek hiányában azt javasolják, szerezzünk be füstölt pisztrángot megbízható helyről.) Mellé köretként néhány szem kelbimbót tesznek félig főzve, amihez még olívabogyót dobálnak. A halhoz majonéz helyett ajvárt adnak szószként. A boltban készen kapható, húsfélékhez és kenyérre is nagyon jó finomságot házilag is elkészíthetjük.

Kartuzija Pleterje Fotó: Metropol/FE

Ajvár egyszerűen

Hozzávaló

2 db padlizsán

4 db kápia paprika

1 db hegyes erős paprika

1 db paradicsom

1 fej fokhagyma

Só, bors

½ dl olívaolaj

pár csepp citromlé

Füstölt pisztráng ajvárral, kelbimbóval és salátával Fotó: Metropol/FE

Elkészítés

A zöldségeket sütőben (200 fokon), grillen vagy sparhelten héjastól megsütjük, majd a héjakat, a paprikacsumát eltávolítva a fokhagymával és az olívaolajjal összeaprítjuk. A citromlével kikeverjük.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás