Egy olyan különleges ételt ajánlunk, amelyet nem minden nap tudunk megosztani olvasóinkkal. Ma az egész világon összesen 350 kartauzi szerzetes és szerzetesnő él 21 házban. Ezek közül a szlovéniai Kartuzija Pleterjében láttak bennünket vendégül egy ebédre. A kartauziak sosem esznek húst, de ünnepnapokon gyakran kerül füstölt pisztráng az asztalukra, itt ráadásul a saját halastavukból. E mellé a szlovén kolostorban a helyi specialitást, ajvárt tesznek, és félig főtt kelbimbóval, olívabogyóval tálalják. A vendégek friss salátaválogatást is kapnak hozzá.
Fejenként 1 pisztráng
Néhány szem kelbimbó
Néhány szem zöld olívabogyó
Ajvár ízlés szerinti mennyiségben
A pleterjei kolostorban a megtisztított, kibelezett halat egy éjszakán keresztül sós-fűszeres vízben pácolják, majd egy speciális füstölő kemencébe teszik, amelyben körülbelül 2 órán keresztül füstölik egészen alacsony, 80–100 fokon. (Ennek hiányában azt javasolják, szerezzünk be füstölt pisztrángot megbízható helyről.) Mellé köretként néhány szem kelbimbót tesznek félig főzve, amihez még olívabogyót dobálnak. A halhoz majonéz helyett ajvárt adnak szószként. A boltban készen kapható, húsfélékhez és kenyérre is nagyon jó finomságot házilag is elkészíthetjük.
2 db padlizsán
4 db kápia paprika
1 db hegyes erős paprika
1 db paradicsom
1 fej fokhagyma
Só, bors
½ dl olívaolaj
pár csepp citromlé
A zöldségeket sütőben (200 fokon), grillen vagy sparhelten héjastól megsütjük, majd a héjakat, a paprikacsumát eltávolítva a fokhagymával és az olívaolajjal összeaprítjuk. A citromlével kikeverjük.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre