
Böjtös édesség: máktojások túróból
A húsvétig tartó böjti időszakban is jólesik néha a süti.
Február, egészen a farsang farkáig a disznóságok ideje az étkezés terén (is). Már a városban is egyre több helyen, családok, baráti közösségek összeállnak, és közös disznóvágás keretében fogyasztják el a házi hurka-kolbász sültet. Akik erre nem vágynak, de az éves rendes disznótorosukhoz ragaszkodnak, azoknak ott a termelői piac vagy az ismerős hentes kínálata. Most gondolunk a zsemlyés-rizses hurkát valamilyen okból nem ehetőkre is, ezért egy csak húsféleségből készült sült kolbász disznótoros verziót ajánlunk savanyúkáposzta-ágyon burgonyahasábokkal a közepén – egybesütve, egy személyre. Amint kivettük a sütőből, azonmód tálalhatjuk egy fadeszkán!
20 dkg savanyított káposzta
1 pár sütnivaló kolbász (közepes méret)
2 darab burgonya
A savanyú káposztát elterítjük egy kerek teflon sütőtál alján úgy, hogy az edény közepéről elhúzzuk a káposztát, és egy kis kört üresen hagyunk. A kolbászt párban ráfektetjük a káposztára, oválist formázva.
A kolbászpár közepébe elhelyezzük a hámozott, mosott, nyers burgonyahasábokat. Fedél nélkül mehet a sütőbe, ahol 150 fokon, alsó-felső sütéssel készre sütjük az egytálételt. Azonnal fogyasztható.
A sütőtálba nyersen összerakott ételt nem sózzuk, és semmilyen más fűszert nem teszünk hozzá. A savanyú káposzta eleve sós, a kolbász tölteléke is ízesített, a krumpliköretet pedig ráérünk a végén sózni, ha egyáltalán kell.
Az ételhez semmilyen pluszzsiradékot nem kell hozzáadni. A kolbászból kisül annyi zsír, amely megízesíti-megszínesíti a káposztát és a burgonyát is. A hasábban megsült krumplit villával összetörhetjük, hogy még melegében jobban összekeveredjen a kolbászzsírral.
A húsvétig tartó böjti időszakban is jólesik néha a süti.
Íme egy sós sajttorta céklával és sütőtökkel! Mutatjuk a receptet.
Érdemes kipróbálni!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre