Bár a farsangi időszak kedvenc étele a disznótoros, a januári veganuár, illetve húsmentes kampányhoz csatlakozva, most a hagyományos magyaros étel mellé való dinsztelt káposztát ajánljuk, akár egy könnyű fehér hús mellé, vagy önálló ételként, illetve egy másik zöldséghez körítve. Tálalhatjuk csirkemell-ragúval, önmagában, netalán tepsis zöldséggel, krumpliból, cukkiniből vagy sárgarépából.
Fél fej lilakáposzta
Fél fej fejes káposzta
4 fej lilahagyma
4 fej vöröshagyma
2-3 evőkanál zsiradék (kókuszzsír vagy olívaolaj)
1-2 löttyintésnyi balzsamecet
1-2 fagyasztott petrezselyemkocka
só, bors, őrölt kömény
A félbe vágott hagymákat felszeleteljük, és beletesszük a kissé felhevített zsiradékba. Picit pirítjuk így, majd beleforgatjuk apránként a kétféle káposztát vékony szeletekre vágva.
Együtt is átforgatjuk, folyamatos kavarás és felügyelet mellett pirítjuk. Amikor a káposzta már félkemény, lekapcsoljuk a tűzhelyet, de még rajta hagyjuk az edényt. Ezután ízestjük (só, bor, kömény, balzsamecet) ízlés szerint, és a legvégén rádobjuk a fagyasztott petrezselyem-kockát, ami a hő hatására beleolvad a pirított káposztába. Mire esszük a petruska íze és illata elvegyül az ételben.
Nagyon fontos, hogy csak a legvégén sózzuk, és folyamatos keverés mellett magas hőfokon (lehetőleg wokban) pirítsuk, így nem fő a káposzta, hanem sül: roppanós és pörkölt ízű lesz!
A vegyes dinsztelt káposztánkba nem teszünk cukrot, ez a zöldség a hagymával együtt elég édes önmagában is.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre