Kérésünkre Megyesi Schwartz Lúcia osztotta meg velünk farsangi receptjét. Az operaénekesnő olyan guszta fánkokat sütött a családjának, hogy úgy gondoltuk, ezt sokan örömmel megkóstolnák a farsangi szezonban. Aki nemcsak Lúcia fánktudományára kíváncsi, február 5-én Simona néni szerepében énekelve és játszva is megcsodálhatja őt az Eiffel Műhelyházban!
5-6 dl tej
3 dkg élesztő (friss)
1 kg liszt
15 dkg vaj
5 tojás sárgája
1 nagy kanál cukor
csipet só
Bögrényi (2-3 nagykanálnyi) cukrozott langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A „langyos” lisztbe beleteszem a tojás sárgáját, az olvasztott vajat, csipet sót és a cukrot. Ehhez hozzáadva a maradék langyos tejet (3-4 dl), szépen kidolgozom a tésztát. Amikor már leválik a kézről, akkor meleg helyen kelesztem kb 1,5 órát. Ha duplájára megkelt, akkor jó. Ezek után a nem hideg, lisztezett deszkára kicsúsztatom a tésztát a kelesztőtálból, majd alányúlva óvatosan széthúzkodjuk. Pohárral szaggatjuk, én mindig 8 darabot egyszerre, mert akkora a serpenyőm, amiben sütöm. Közben a tészta mindig letakarva marad a konyharuhával, hogy ne hűljön ki a szaggatástól. Forró, bő olajban sütjük, hamar fordítjuk. Az első felét lehet fedő alatt sütni. Porcukorral tálaljuk.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre