Ezúttal azoknak szeretnénk kedvezni, akik olyan szerencsés helyzetben vannak, hogy mindent ehetnek – büntetlenül. Igaz, felkínáljuk a megfelelő mentes helyettesítőket is, mert mindig igyekszünk gondolni az ételérzékenységgel élőkre is. A kekszes krémszelet hidegen, sütés nélkül készül olyan kekszfajtából, amilyet csak akarunk, mascapronéből építjük a testét, és nem utolsósorban seperc alatt kész van. Egyetlen szeletke elég belőle a délutáni forró kávéhoz vagy teához, hogy tökéletes desszertélményünk legyen!
25 dkg keksz (zab, gluténmentes, bármilyen, amit ehetünk, amit szeretünk)
25 dkg mascarpone (vagy vegan mascarpone)
10-15 dkg cukor (eritrit, nádcukor)
1 dl tejszín (növényi tejszín)
1 csésze eszpresszó a kedvenc kávénkból!
Kakaópor, karobpor
Nincs más dolgunk, mint ledarálni a kekszet, a választott zsiradékkal és a kávéval összegyúrni. Ezt a masszát belenyomkodjuk egy fedeles műanyag doboz vagy üvegtál aljára, és fedéllel együtt betesszük a hűtőbe, amíg a krém készül. A (számunkra megfelelő) mascarponét géppel kikeverjük a cukorral, és a tejszín fokozatos hozzáadásával meghabosítjuk kicsit. Egyenletesen eloszlatjuk a keksztésztán, tetejét kakaóporral (vagy karobbal) meghintve, lezárjuk, és mehet vissza a hűtőbe. A zárható dobozban tároljuk, innen szeletelve tálaljuk – feketével vagy teával.
A friss kávé hozzáadásával a tiramisura hajazó édességet kapunk, azzal a szabadsággal, hogy a darált keksznek köszönhetően nem kell 1 napot várnunk az evéssel, míg a babapiskóta megpuhulna. És, aki nem szereti a kávét, egyszerűen nem tesz bele. A sütihez pedig teát ihat.
A kekszes krémszeletnek kifejezetten jót tesz, ha kicsit sós is keksz, amiből a tésztalap lesz, mert az édes-sós harmonikus kontrasztja csak fokozza az élvezeteket, és így a desszert a sós-karamellás sajttortára emlékeztet.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre