Borsa Brown neve leginkább a romantikus regényekkel kapcsolatban lehet ismerős, ezúttal azonban egy nagyon egyedi szakácskönyvvel jelentkezett: öt ország ételkülönlegességeit hozta el nekünk, megfűszerezve a kötetet az azokhoz kapcsolódó regényeinek részleteivel is.
És hogy mennyire kell haladó szakácsnőnek lenni a Sava-Borsa receptjeihez? Az írónő mindenkit megnyugtat, hogy igyekezett olyan recepteket választani a könyvbe, amiket kezdőknek is bátran ajánl kipróbálásra. Így nincs más hátra, főzésre fel! Borsa egy autentikus arab rizses hús, a Kabsa receptjét osztja meg a Metropol olvasóival, amely eredetileg a sivatagban, a homokban készül.
3 nagy csésze basmati rizs
4-5 csirkecomb
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál vaj
4-5 fej lila hagyma
1 gerezd fokhagyma
4 babérlevél
pár szem kardamommag
3 csipetnyi őrölt fahéj vagy 3 rúd fahéj
1 teáskanál őrölt fehér bors
só
3 egész fekete lime vagy 1 friss lime héja és leve
2 csésze paradicsomlé vagy 1 doboz paradicsompüré
a tetejére: 1-2 evőkanál fenyőmag (megpirítva) és/vagy mazsola (vízben áztatva)
A rizst leöblítjük, és félretesszük lecsöpögni.
A csirkecombokat alaposan átmossuk, az olívaolaj és a vaj egyvelegén megpirítjuk kicsit, hogy szép színük legyen, majd félretesszük.
A maradék zsiradékon a felkockázott lila hagymát és fokhagymát aranybarnára pirítjuk, majd hozzáadjuk a csirkecombokat, a fűszereket, a fekete lime-okat egészben, valamint a paradicsomlevet, és annyi vizet öntünk rá, hogy a csirkecombokat ellepje. Kuktában körülbelül 20-30 perc alatt, fazékban körülbelül 60 perc alatt puhára főzzük.
Ekkor a húst kivesszük a léből, és a levet átszűrjük. Ezután a húst és a szaftot visszatesszük a fazékba, hozzáadjuk a rizst, majd nagyon lassú tűzön, fedő alatt a rizst is puhára pároljuk. Figyeljünk arra, hogy a rizs teljesen megszívja magát a lével, így igazán ízletes köret lesz az omlós hús mellett. Amikor elkészült, a tetejét a fenyőmaggal és a mazsolával megszórjuk.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre