A klasszikus zserbó pótlására, a lisztet és a tejterméket kihagyva, házilag alkothatunk olyan mentes süteményt, amit bátran kínálhatunk mindenkinek, külön örömet szerezve ezzel azoknak a szeretteinknek, akik a hagyományos karácsonyi édességeket nem ehetik. Díszdobozba csomagolva, és gondoskodva a megfelelő hőmérsékleten való tárolásról, ajándéknak is kiváló.
25 dkg aszalt szilva és 20 dkg pucolt dió vagy
vagy
25 dkg aszalt sárgabarack és 20 dkg blansírozott mandula
10-15 dkg kesudió, pisztácia vagy 15 dkg feketecsoki (60-70% kakaótartalom)
1 evőkanál növényi tejszín, ízlés szerint nyírfacukor vagy juharszirup a a magkrémekhez
Elkészítés
A diót vagy a mandulát az aszalt szilvával, illetve aszalt sárgabarackkal egyszerre beletesszük a darálóba, és masszává őröljük. Cukrot nem kell hozzáadni, de lehet ízesíteni, ha valakinek így nem elég édes. A masszából nagyjából egyforma méretű golyócskákat formálunk a két tenyerünkkel. A diós-aszalt szilváshoz felolvasztjuk a feketecsokit, és mielőtt újra megköt, beleforgatjuk (elég csak a tetejét is). A sárgabarackos változathoz kesudió vagy pisztácia darálásával, egy kevés növényi tejszínt (ha igényeljük , édesítőt) hozzáadva fehér magkrémet készítünk, amit habzsákból a tetejére nyomunk.
Tuti Tipp
A diót és a mandulát is egy nagy tepsiben szétterítve aranybarnára pirítjuk, így sokkal izgalmasabb íze lesz darálva is a „tésztában”.
+1Tipp
A zserbó golyócskák borításával kapcsolatban nyugodtan engedjük szabadjára a fantáziánkat, illetve vágyainkat: az ajánlott étcsokin vagy magkrémen kívül használhatjuk a bevonáshoz akár magát a darált diót és darált mandulát, aki szereti, az kókuszreszeléket.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre