Diós- és havasgolyó: alternatív desszertkínálat az ünnepi asztalra – Ajándéknak is kiváló!
A klasszikus zserbó pótlására, a lisztet és a tejterméket kihagyva, házilag alkothatunk olyan mentes süteményt, amit bátran kínálhatunk mindenkinek, külön örömet szerezve ezzel azoknak a szeretteinknek, akik a hagyományos karácsonyi édességeket nem ehetik. Díszdobozba csomagolva, és gondoskodva a megfelelő hőmérsékleten való tárolásról, ajándéknak is kiváló.
Hozzávaló
„Tésztához”
25 dkg aszalt szilva és 20 dkg pucolt dió vagy
vagy
25 dkg aszalt sárgabarack és 20 dkg blansírozott mandula


„Borítás”
10-15 dkg kesudió, pisztácia vagy 15 dkg feketecsoki (60-70% kakaótartalom)
1 evőkanál növényi tejszín, ízlés szerint nyírfacukor vagy juharszirup a a magkrémekhez


Elkészítés
A diót vagy a mandulát az aszalt szilvával, illetve aszalt sárgabarackkal egyszerre beletesszük a darálóba, és masszává őröljük. Cukrot nem kell hozzáadni, de lehet ízesíteni, ha valakinek így nem elég édes. A masszából nagyjából egyforma méretű golyócskákat formálunk a két tenyerünkkel. A diós-aszalt szilváshoz felolvasztjuk a feketecsokit, és mielőtt újra megköt, beleforgatjuk (elég csak a tetejét is). A sárgabarackos változathoz kesudió vagy pisztácia darálásával, egy kevés növényi tejszínt (ha igényeljük , édesítőt) hozzáadva fehér magkrémet készítünk, amit habzsákból a tetejére nyomunk.


Tuti Tipp
A diót és a mandulát is egy nagy tepsiben szétterítve aranybarnára pirítjuk, így sokkal izgalmasabb íze lesz darálva is a „tésztában”.


+1Tipp
A zserbó golyócskák borításával kapcsolatban nyugodtan engedjük szabadjára a fantáziánkat, illetve vágyainkat: az ajánlott étcsokin vagy magkrémen kívül használhatjuk a bevonáshoz akár magát a darált diót és darált mandulát, aki szereti, az kókuszreszeléket.
Top hírek
Hírlevél-feliratkozás
Hírlevél-feliratkozás
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre