A paradicsom már színét, ízét vesztette, a paprika egyik-másik fajtája még tartja magát, de cukkini és padlizsán most van bőven – ilyenkor kell a franciák lecsóját, egy jó ratatouille-t készíteni. Sőt, ha komplett egytálételt szeretnénk, dúsítsuk fel darált hússal, és máris elhagyhatjuk mellőle a kenyeret. A vegetáriánusok persze maradjanak csak az eredeti zöldséges kombónál, az is tökéletes ízélmény, úgy, ahogy van!
2 közepes padlizsán
2 közepes cukkini
1 nagy fej vöröshagyma (vagy két kisebb)
1 nagy fej lila hagyma (vagy két kisebb)
6 nagy érett paradicsom vagy ennek megfelelő mennyiségű sűrű paradicsomszósz (100%)
50 dkg darált hús (ízlés szerint sertés, marha, pulyka, csirke stb) – ehhez plusz 50 dkg paradicsomszósz
só, bors, kevés olaj
A zöldségeket (hagymák, cukkini, padlizsán, paprika, paradicsom) tisztítás után tetszés szerinti méretre (ujjnyi vastagság – plusz, mínusz) felszeleteljük, és egy magas falú, kerek jénai tálba körberakjuk, az üvegfal mentén kanyarodva a szélétől a közepéig.
Sózzuk, borsozzuk az egészet ízlés szerint. Ha a paradicsomunk már nem az igazi, helyette a körberakott zöldségszeletek közé, és a tetejére öntsünk paradicsomszószt.
Az egészet locsoljuk meg (olíva)olajjal. Fedéllel mehet a sütőbe, 150–180 fokon süssük, míg összepuhulnak szaftosra a zöldségek. Ha hússal ennék ezt a finomságot, készítsünk paradicsomos darálthús-ragut, és ezt félig előfőzve öntsük rá a zöldségrakományra, így tegyük a sütőbe.
Ne sózzuk be szeletenként a zöldséget, mert egyrészt az nagyon időigényes, és úgyis csak vizet engedne magából. Ha már mind bent van a kerek sütőtálban, akkor jöhet a só a tetejére, és egy kevés a szeletek közé.
Én a paprikát csumástól teszem bele, mert nagyon finom ízt ad az összesült zöldségnek. Ha kész az étel, könnyen ki tudjuk szedni a szárnál fogva.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre