Ratatouille télelőre – Mindent bele, hússal vagy csak zöldséggel!





A paradicsom már színét, ízét vesztette, a paprika egyik-másik fajtája még tartja magát, de cukkini és padlizsán most van bőven – ilyenkor kell a franciák lecsóját, egy jó ratatouille-t készíteni. Sőt, ha komplett egytálételt szeretnénk, dúsítsuk fel darált hússal, és máris elhagyhatjuk mellőle a kenyeret. A vegetáriánusok persze maradjanak csak az eredeti zöldséges kombónál, az is tökéletes ízélmény, úgy, ahogy van!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.11.05.
francia lecsó

Hozzávaló

2 közepes padlizsán

2 közepes cukkini

1 nagy fej vöröshagyma (vagy két kisebb)

1 nagy fej lila hagyma (vagy két kisebb)

6 nagy érett paradicsom vagy ennek megfelelő mennyiségű sűrű paradicsomszósz (100%)

50 dkg darált hús (ízlés szerint sertés, marha, pulyka, csirke stb) – ehhez plusz 50 dkg paradicsomszósz

só, bors, kevés olaj

Ratatouille húsos változatban Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

A zöldségeket (hagymák, cukkini, padlizsán, paprika, paradicsom) tisztítás után tetszés szerinti méretre (ujjnyi vastagság – plusz, mínusz) felszeleteljük, és egy magas falú, kerek jénai tálba körberakjuk, az üvegfal mentén kanyarodva a szélétől a közepéig.

A hozzávaló zöldségeket felszeleteljük, karikázzuk Fotó: Fodor Erika

Sózzuk, borsozzuk az egészet ízlés szerint. Ha a paradicsomunk már nem az igazi, helyette a körberakott zöldségszeletek közé, és a tetejére öntsünk paradicsomszószt.

Színesre rakjuk az üveg sütőtálat Fotó: Fodor Erika

Az egészet locsoljuk meg (olíva)olajjal. Fedéllel mehet a sütőbe, 150–180 fokon süssük, míg összepuhulnak szaftosra a zöldségek. Ha hússal ennék ezt a finomságot, készítsünk paradicsomos darálthús-ragut, és ezt félig előfőzve öntsük rá a zöldségrakományra, így tegyük a sütőbe.

Darált hússal dúsítva kenyér sem kell hozzá Fotó: Fodor Erika

Tuti Tipp

Ne sózzuk be szeletenként a zöldséget, mert egyrészt az nagyon időigényes, és úgyis csak vizet engedne magából. Ha már mind bent van a kerek sütőtálban, akkor jöhet a só a tetejére, és egy kevés a szeletek közé.

+1 Tipp

A paprikacsuma étkezés előtt könnyen kiszedhető, de az íz bent marad! Fotó: Fodor Erika

Én a paprikát csumástól teszem bele, mert nagyon finom ízt ad az összesült zöldségnek. Ha kész az étel, könnyen ki tudjuk szedni a szárnál fogva.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás