A késő őszi, gyakran még napsütéses, de már hűvös délutánokra nincs is jobb a tea vagy kávé mellé, mint egy kocka pite. Mondjuk mákos, aminek a töltelékét reszelt almával szelídítjük-ízesítjük. Mutatunk egy hagyományos és egy mentes alapanyagokból készített rácsos-morzsást.
30 dkg liszt (vagy gluténmentes liszt)
30 dkg növényi margarin
2 tojás sárgája
15 dkg cukor (eritrit)
1 citrom héja
1 kávéskanálnyi sütőpor (nem szükséges hozzá)
20 dkg darált mák
4–5 nagy alma reszelve
10–15 dkg cukor (eritrit)
1 citrom leve
Ha van otthon egy kis túró, azzal is finom a rácsos.
Az alapanyagokat (a margarint puhán) kézzel összedolgozzuk, kezünk melegével gombócot formálunk a tésztából, és a kivajazott tepsibe, kézzel szétnyomkodjuk a gombóc kétharmadát. A pitetészta-gombócra kevés lisztet hintve nyomkodjuk szét a tepsiben, így egyenletesre tudjuk simítani.
Villával megszurkodjuk, rátesszük a máktölteléket, majd a maradék tésztából sodort rácsokat. 150 fokon, alsó-felső légkeveréssel sütjük, míg a rácsok aranybarnák nem lesznek.
Minden hozzávalót egyszerre lábosba teszünk, és alacsony hőfokon a tűzhelyen, folyamatos kevergetés és felügyelet mellett összefőzzük, míg a töltelék összeáll.
A máktöltelék készítésekor a reszelt almát tegyük a lábos aljára, hogy a mák ne égjen oda!
Ha mentes változatot készítünk, akkor a tetejére reszeljük a tésztát, mert a mentes liszt porlós, a belőle készült tészta törik.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre