Szilvabúcsúztató őszi lepény – Ha kell: cukor-és gluténmentesen!
Mielőtt eltűnne a piacról az idei szilva, muszáj egy könnyű szilvás lepényt készíteni, ennek emlékével kitartunk addig, míg újra ehetünk a friss gyümölcsből. Ha nem akarjuk vagy nem tehetjük, hogy a hagyományos alapanyagokból készítsük, a búzalisztet, a kristálycukrot is kiválthatjuk.
Hozzávaló
12–15 dkg vaj (tejérzékenyeknek kókuszzsír, ebből kevesebb kell valamivel)
20 dkg liszt (búzaliszt helyett lehet gluténmentes keverék vagy rizsliszt)
1 tojás sárgája
csipet só

Teteje
1 kg szilva felezve, magozva
1 egész tojás
1 nagy pohár tejföl
2 evőkanál cukor (eritrittel vagy nyírfacukorral helyettesíthető)
őrölt fahéj

Elkészítés
A szobahőmérséletű puha vajat a liszttel és a tojás sárgájával, kézzel összegyúrjuk. Ha szükséges, egy kevés langyos vizet adunk hozzá, hogy jól formálható legyen, és homogén tésztagombócot kapjunk.

A gluténmentes lisztek nagyon porhanyósak, ezekhez több víz kell, hogy összeálljon, de óvatosan adagoljuk, mert ha túllövünk a célon, csak ragacsos, és formázhatatlan lesz a tészta. Egy kerek cserép sütőformát kivajazunk, és belenyomkodjuk kézzel, egyenletesen a peremekre is rásimítva a tésztát.

Villával megszurkáljuk, és 150 fokon légkeveréssel elősütjük. Amíg sül, megmossuk, felezzük és kimagozzuk a szilvát, amiket a félbevágott résszel lefelé szorosan egymás mellé rakunk az elősütött tésztára. A gyümölcs tetején széthintjük a cukrot (édesítőszert), illetve ha szeretjük, megszórjuk fahéjjal. A megmaradt tojásfehérjéhez hozzáadunk egy egész tojást, és villával összekeverjük a tejföllel, és ráöntjük a gyümölcsre.

Visszatesszük a 150 fokos sütőbe és légkeveréssel megsütjük, míg a szilva megpuhul, és homogén, aranysárga lesz a teteje.
Tuti Tipp

Ha a tetejéről elhagyjuk a tojásos-tejfölös masszát, és helyette kókuszzsírral összeállított, ízlés szerint cukrozott tésztamorzsalékot teszünk, a tejérzékenyek is élvezhetik a zamatos őszi szilvás lepényt.
+1Tipp

A cserép süteménysütő tál alá tegyünk egy vízzel félig töltött tepsit a sütőbe, hogy a gyümölcsből kicsorgó lé ne a sütő aljára égjen oda, aminek a szaga is kellemetlen, és utána még a sütőt is sikálhatjuk.
Top hírek
Hírlevél-feliratkozás
Hírlevél-feliratkozás
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre