Szilvabúcsúztató őszi lepény – Ha kell: cukor-és gluténmentesen!

Mielőtt eltűnne a piacról az idei szilva, muszáj egy könnyű szilvás lepényt készíteni, ennek emlékével kitartunk addig, míg újra ehetünk a friss gyümölcsből. Ha nem akarjuk vagy nem tehetjük, hogy a hagyományos alapanyagokból készítsük, a búzalisztet, a kristálycukrot is kiválthatjuk.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.10.08.
klasszikus

Hozzávaló

12–15 dkg vaj (tejérzékenyeknek kókuszzsír, ebből kevesebb kell valamivel)

20 dkg liszt (búzaliszt helyett lehet gluténmentes keverék vagy rizsliszt)

1 tojás sárgája

csipet só

Egy szelet egyszerű, de fenséges sütemény (Fotó: Fodor Erika)

Teteje

1 kg szilva felezve, magozva

1 egész tojás

1 nagy pohár tejföl

2 evőkanál cukor (eritrittel vagy nyírfacukorral helyettesíthető)

őrölt fahéj

Hamvas, édes besztercei (Fotó: Fodor Erika)

 

Elkészítés

A szobahőmérséletű puha vajat a liszttel és a tojás sárgájával, kézzel összegyúrjuk. Ha szükséges, egy kevés langyos vizet adunk hozzá, hogy jól formálható legyen, és homogén tésztagombócot kapjunk.

Szilvatető az elősütött tésztán (Fotó: Fodor Erika)

A gluténmentes lisztek nagyon porhanyósak, ezekhez több víz kell, hogy összeálljon, de óvatosan adagoljuk, mert ha túllövünk a célon, csak ragacsos, és formázhatatlan lesz a tészta. Egy kerek cserép sütőformát kivajazunk, és belenyomkodjuk kézzel, egyenletesen a peremekre is rásimítva a tésztát.

A tésztát villával megszurkáljuk (Fotó: Fodor Erika)

Villával megszurkáljuk, és 150 fokon légkeveréssel elősütjük. Amíg sül, megmossuk, felezzük és kimagozzuk a szilvát, amiket a félbevágott résszel lefelé szorosan egymás mellé rakunk az elősütött tésztára. A gyümölcs tetején széthintjük a cukrot (édesítőszert), illetve ha szeretjük, megszórjuk fahéjjal. A megmaradt tojásfehérjéhez hozzáadunk egy egész tojást, és villával összekeverjük a tejföllel, és ráöntjük a gyümölcsre.

Kész a szilvás lepény! (Fotó: Fodor Erika)

Visszatesszük a 150 fokos sütőbe és légkeveréssel megsütjük, míg a szilva megpuhul, és homogén, aranysárga lesz a teteje.

Tuti Tipp

Szilvás lepény – mindenmentes változatban (Fotó: Fodor Erika)

Ha a tetejéről elhagyjuk a tojásos-tejfölös masszát, és helyette kókuszzsírral összeállított, ízlés szerint cukrozott tésztamorzsalékot teszünk, a tejérzékenyek is élvezhetik a zamatos őszi szilvás lepényt.

+1Tipp

Tepsi vízzel a sütőforma alatt (Fotó: Fodor Erika)

A cserép süteménysütő tál alá tegyünk egy vízzel félig töltött tepsit a sütőbe, hogy a gyümölcsből kicsorgó lé ne a sütő aljára égjen oda, aminek a szaga is kellemetlen, és utána még a sütőt is sikálhatjuk.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás