Az ajándék napsütések ellenére itt az ősz, annak minden zöldség és gyümölcsével. A piacon már gyönyörű érett sütőtökök kínálkoznak, amiből levest vagy hűvös estékre csemegét készíthetünk. Ha időt szeretnénk spórolni, betehetjük hús mellé köretként is a tepsibe, és meg is van egy kalap alatt a komplett ebéd. Bőrös malac mellé például mesés lakoma.
1,5 kg bőrös tarja csontos
1 közepes sütőtök
4 fej hagyma
só, bors
2-3 paprika, paradicsom
A tököt meghámozzuk, kimagozzuk, és nagyobb kockákra vágjuk, beleszórjuk a tepsibe, és ott sózzuk. A húst megmossuk, besózzuk, és csontostul, „szőröstül-bőröstül” betesszük a tepsibe a feldarabolt sütőtökágyra, így a húsból kisülő zsír majd rácsorog, és megízesíti.
A megpucolt hagymákat félbevágva a tök közé tesszük, a húst pedig szintén félbevágott paradicsommal, paprikával takarjuk be. Mehet rá a fólia, és közepes hőfokon puhítsuk a húst, amikor már átmegy rajta a villa, levesszük a fóliát, és grillezve megpirítjuk a húst és a bőrt. Még forrón tálaljuk, hogy a lyukas szedőkanálon át lecsepegjen a zsír a sütőtökről, mielőtt tányérra tesszük. Ugyanígy a hússal, hogy ne dermedjen meg rajta a zsírja. Aki krumplit is szeretne hozzá enni, tegyen a tepsibe azt is a felkockázott tök mellé.
Akinek fontos, hogy ropogós legyen a bőr, annak a profik azt ajánlják, hogy blansírozza a húst, azaz lobogó forró vízben 5 percig főzze, míg az kifehéredik, aztán tegye át hideg vízbe, majd onnan is kivéve, hagyja hűlni. Amikor már hideg, hagyni kell teljesen kiszáradni, majd jöhet a fűszerezés, és a bőr beirdalása, úgy hogy a húsba nem vágunk bele. Utána mehet a tepsibe.
Az ínyencek sörrel is locsolhatják a bőrt, mert az karamellizálja picit, és pluszízt ad hozzá. A sörlocsolást a sütési folyamatban félúton ajánlott elkezdeni.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre