Mit tehet egy háziasszony, amikor egy vasárnap délután, az ebéd ízének elmúltával valahogy mindenki ugyanarra gondol: de jó lenne egy falat édesség! Megnézzük gyorsan, mi van otthon, és milyen desszertet lehet abból hamarjában az édesszájúaknak kedvezve az asztalra tenni. Ha találunk, lisztet, tojást, pudingport, cukrot, tejet és egy kis kávét, akkor meg vagyunk mentve: készülhet a rögtönzött kávés-karamellás zebrakocka – akár a glutént és a kristálycukrot is kiváltva!
4 tojás
4 evőkanál langyos víz
4 evőkanál cukor (eritrit)
4 evőkanál liszt (gluténmentes választható)
1 mokkáskanál sütőpor
10 dk étcsoki (50-60%-os – ha kell, diabetikus)
2 tasak pudingpor
8 dl tej
2 evőkanál cukor (eritrit)
2 dl tejszín
2 evőkanál cukor (eritrit)
5 dkg vaj
0,5 dl tejszín
1 adag presszókávé
A tojásfehérjéhez hozzáadjuk a langyos vizet, majd kemény habbá verjük, fokozatosan adagolva bele a cukrot, állandó keverés mellett. Ha már kemény a hab, akkor kézi keverőlapáttal egyenletesen belekeverjük a lisztet és a sütőport, majd a villával homogénné kevert sárgáját is beleforgatjuk a masszába. A masszát beleöntjük a kivajazott, lisztezett tepsibe. Az étcsokoládét felolvasztjuk, és végigcsorgatjuk a tészta tetején. Előmelegített sütőben, 180 fokon légkeveréssel „villás szúrópróbáig” sütjük.
A pudingot megfőzzük, a cukrot csak akkor tesszük bele, mielőtt rotyogni kezd. Hagyjuk kihűlni, majd fokozatosan adagolva a tejszínt, kézi mixerrel felhabosítjuk a krémet. Ráöntjük a langyos piskótára.
A cukrot egy kis lábasban odatesszük karamellizálódni, állandó kevergetés mellett. Amikor felolvadt, levesszük a tűzhelyről, hozzáadjuk a vajat, és azt is elkeverjük, majd a tejszínt, és ezzel együtt visszatesszük takarékra, folyamatos keverés mellett, hogy ne csomósodjon. A karamellt kis szűrön átszűrjük, és ha már dermed össze, és nem meleg, akkor hidegen hozzáöntjük a kávét. Összekeverjük, és rácsorgatjuk a villával megmintázott krém tetejére.
A puding készítésekor először forraljuk fel a tejet, és csak akkor keverjük bele a külön bögrében a tejjel homogénre összedolgozott pudingport. A cukrot pedig csak akkor tegyük bele, amikor már majdnem kész a puding.
Ha szeretjük a karamellt, a tányérra tett sütikockák közé is csorgathatunk belőle, díszít is, és jó feltunkolni az utolsó falatokhoz.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre