Fülöp Réka szereti a tradicionális ételeket, és mindig figyelt, amikor otthon a nagymama vagy az édesanyja valami finomat főzött. Most ő is készíti ezeket a saját konyhájában. A gőzgombóc titkát is tőlük tanulta meg.
40 dkg liszt
fél csomag élesztő
3 csipet só
cukor
1 kg szárazbab
1 kg savanyú káposzta
2 nagy fej hagyma
2 TV paprika
2 paradicsom
4 fokhagyma gerezd
Fél chili paprika
2 kg sertéslábszár vagy lapocka
20 dkg füstölt szalonna
só, bors, kalocsai csemege paprika
2 dl tejföl
kapor, fokhagyma
Elkészítés
Az élesztőt kevés vízzel felfuttatjuk, majd a hozzávalókat egy nagy edényben kézzel jól összedolgozzuk, és 20 percet kelesztjük. Azután olajos kézzel pici gombócokat formálunk belőle, amelyeket így nyersen ráteszünk a babos-káposztás pörköltünk tetejére, és légmentesen lefedjük alufóliával, és így főzzük meg. Könnyű és finom lesz!
A hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a felkockázott füstölt szalonnát, paradicsomot, paprikát. Ezeket készítünk egy alapragút, amelyet pépesre dinsztelünk. Mehet bele a kockázott hús, piros paprika és víz. Körülbelül két órát főzzük, majd hozzátesszük az előzőleg kakukkfüves vízbe áztatott és előfőzött babot meg az átmosott káposztát, és együtt összefőzzük. Fél órával azelőtt, hogy minden tökéletes, akkor helyezzük rá a gőzgombócokat.
A tejfölbe villával belekeverjük az összenyomott fokhagymát és az apróra vágott friss kaprot.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre