Kertész Nóra négy lánya mellett mindig örömmel sütött-főzött, szeret új dolgokkal, nem szokványos ízekkel is kísérletezni. A portugál pudingos kosárka is ilyen, aminek a receptjére mi is kíváncsiak voltunk, hogy megoszthassuk olvasóinkkal.
„Mautner Zsófinál találtam az alapreceptet, tetszett, és megcsináltam. A családnak nagyon bejött, és egy baráti összejövetelre is vittem, ahol azt mondták: egy baj volt vele, hogy nem háromszor annyit vittem” – mesélte Kertész Nóra.
30 dkg leveles tészta
4 dl tej
4 tojássárgája, szobahőmérsékleten
12 dkg cukor
3 dkg liszt
diónyi vaj, plusz a forma kikenéséhez
csipet só
a tálaláshoz porcukor és őrölt fahéj
A sütőt előmelegítjük a legmagasabb fokozatra. A leveles tésztából egy kb. 30×20 cm-es téglalapot nyújtunk, majd a hosszabb oldalánál indulva, szorosan feltekerjük, úgy, hogy egy 3-4 cm átmérőjű hengert kapjunk. Fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük. Ez alatt elkészítjük a krémet: 3,5 dl tejet a cukorral, csipet sóval és diónyi vajjal forráspontig melegítünk. A lisztet csomómentesre keverjük a maradék 1/2 dl tejjel, majd hozzáadjuk a forró tejet, elkeverjük, és előkészítjük 12 adagos normál méretű muffintepsit. Elővesszük a tésztát a hűtőből, és kb. 3 cm hosszú szeleteket vágunk belőle. A formákba helyezzük.
Kissé bevizezzük a hüvelykujjunkat, majd kosárkát képezünk a tésztából, úgy hogy minél vékonyabb rétegre húzzuk ki, és szorosan simuljon a forma falához. Minden kosárkát 2/3-ig megtöltünk a krémmel. Kb. 12 percig sütjük, hogy a tészta átsüljön. Ekkor grillfokozatra kapcsoljuk a sütőt, és (sütőtől függően) kb. 4-5 percig a legfelső rácson sütjük, hogy a krém teteje szinte feketére piruljon. Langyosan, porcukorral és őrölt fahéjjal megszórva tálaljuk.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre