Itt az új évszak, évad, kezdődik az iskola, az év hátralevő része várakozással teli. Szeptemberben még nagyon gazdag a kínálat, most teremnek a legfinomabb hazai gyümölcseink. Munkára hangoló kedvcsinálónak legyen itt egy színpompás-zamatos, őszi gyümölcsökkel megrakott, liszt nélkül és cukorbetegek számára is elkészíthető torta, amelyben nagyítóval kell keresni a tésztát a sok töltelék között.
8 tojás fehérje
20 dkg cukor (kristály vagy eritrit)
30 dkg darált mandula (blansírozott)
Kevés vaj vagy kókuszzsír a tortalap kenéséhez
kevés darált mandula vagy kókuszreszelék a tortalap beszórásához
1 kg Philadelphia vagy mascarpone vagy tejszínes sajtkrém
1 kg körte
1 kg szilva
10 dkg áfonya vagy fekete szeder a díszítéshez
A tojásfehérjéket félkemény habbá verjük, majd fokozatosan hozzáadva a cukrot egészen kemény habot készítünk kézi mixerrel. Ebből a „tésztából” 4 lapot sütünk (ha 5 jön ki, az sem baj!) úgy, hogy a tortaforma alját megvajazzuk, meghintjük manduladarával vagy kókuszreszelékkel, és így egyesével kisütjük a lapokat 100-150 fokon , alsó-felső légkeveréssel. Amikor már aranysárga a lap, kivesszük, hosszú késsel, lapáttal alányulunk, fellazítjuk, és rácsúsztatjuk egy fadeszkára. A tortaformát letakarítjuk, és kezdjük elölről a következővel.
A körtét hámozva, apró darabokra vágva, ízlés szerint cukrozva átkaramellizáljuk egy lábosban. Félretesszük hűlni.
A választott sajtkrémet egy keverőtálban kevés cukorral kézi mixerrel homogén krémmé elegyítjük. Megfelezzük, és az egyik fele marad fehér krémnek, a másikból pedig természetes lila színű tölteléket készítünk. A szilvát megfelezzük, kimagozzuk, csíkokra vágjuk, és pici vízzel összerotyogtatjuk. Ha már „szottyos”, a felét kiszedjük, és félre rakjuk. A másik felét botmixerrel pépesítjük, és ha már kihűlt, hozzákeverjük a sajtkrém feléhez. Kész a lila szilvakrém.
A tortát úgy töltjük meg, hogy az alsó lapra szilvakrémet kenünk, arra jön a karamellizált körte, majd a következő lapra fehér krém kerül, tetejére pedig a rottyantott szilvadarabok, ismét egy lap szilvás krémmel a darabos körte és a szilva maradékkal, akár vegyesen. A negyedik lapot, és az egész tortát bevonjuk a maradék fehér krémmel. A tetejére felfőzött áfonyát, ringlót, fekete szedret csorgathatunk a szélére, közepére virágot rakhatunk ki a cikkekre vágott szilvából.
Gyorsítja a sütést, ha van 2 darab tortaaljunk, mert akkor egyszerre kettő készülhet egy rács segítségével. Az sem baj, ha az egyik kisebb, mert középre az is tökéletes, és akkor az alsó és felső lap a nagyméretű.
A 8 tojás sárgájából összedobhatunk egy házi majonézt, só mustár és olajjal kikeverve.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre