Egyre olcsóbb a hazai friss padlizsán a piacon, ami karakteres ízével nagyon jól „talál” marhahússal tálalva. Most egy párhuzamosan viszonylag gyorsan elkészíthető ételt ajánlunk a hagyományos magas szénhidráttartalmú burgonyaköret helyett a hagymakarikák rizslisztezésével gluténmentessé téve az amúgy paleo, tejmentes, de vegetáriánusok számára is érdekes fogást.
5 ujjnyi vastag szelet marhahús (nem kell a legborsosabb árú, jó a fehérpecsenye, felsál vagy lapocka)
5 gerezd fokhagyma
mustár, só, bors
étolaj
4 közepes padlizsán
kókuszzsír vagy olaj
5 nagy fej vöröshagyma
rizsliszt
kevés vörösbor vagy víz
A szelet húsokat csíkokra vágjuk, majd beleforgatjuk a tört fokhagymás, mustáros (ízlés szerint) borsos, olajos pácba, és egy zárható edényben tesszük, ha kell hozzáadunk még egy kis olajat, hogy lepje a húst, majd mehet fél-1 napra a hűtőbe. Ha összeértek az ízek, egy nagy (lehetőleg öntöttvas) serpenyőben pirítsuk át a húscsíkokat a saját pácában. Ha átszíneződött, kérgesedett a húst, tegyük át kuktába, ekkor sózzuk csak meg, és hagyjuk takarékon összefőni egy kis vörösbor vagy víz hozzáadásával. Épp csak ellepje a húst, ne locsoljuk fel, nem levest csinálunk.
A padlizsánokat megmossuk, és héjastól ujjnyi szeletekre vágjuk. Öntöttvas serpenyőben mindkét oldalt ropogós-pirosra sütjük, fokozatosan kevés kókuszzsírt vagy olajat adva hozzá, hogy ne égjen oda, de ne is tocsogjon az olajban.
A hagymákat karikázzuk, kinyomjuk a közepét, és rizslisztben megforgatva forró, bő olajban ropogósra sütjük, majd szűrőbe tesszük, hogy a fölös zsiradék kicsepegjen. A hagymakarikákat a húsra téve tálaljuk, mellé kerül köretnek a sült padlizsán.
A húst minél vékonyabb csíkokra vágjuk, és már eleve így pácoljuk, akkor sokkal hamarabb átjárja a mustáros szósz, és gyorsabban is megpuhul, mikor főzzük.
Ha a társaságból valaki nem szeretné a húst, a sült padlizsánszelet a ropogós hagymakarikákkal, egy csepp olívaolajjal vagy a tetejére reszelt sajttal, mustáros-joghurtos mártással önmagában is komplett étel.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre