Marhajó mustáros falatok padlizsánnal és rizslisztes hagymával – Gyorsabb, mint gondolnád!

Egyre olcsóbb a hazai friss padlizsán a piacon, ami karakteres ízével nagyon jól „talál” marhahússal tálalva. Most egy párhuzamosan viszonylag gyorsan elkészíthető ételt ajánlunk a hagyományos magas szénhidráttartalmú burgonyaköret helyett a hagymakarikák rizslisztezésével gluténmentessé téve az amúgy paleo, tejmentes, de vegetáriánusok számára is érdekes fogást.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.08.13.
Marhajó mustáros

Hozzávaló 4 főre bőségesen

5 ujjnyi vastag szelet marhahús (nem kell a legborsosabb árú, jó a fehérpecsenye, felsál vagy lapocka)

5 gerezd fokhagyma

mustár, só, bors

étolaj

4 közepes padlizsán

kókuszzsír vagy olaj

5 nagy fej vöröshagyma

rizsliszt

kevés vörösbor vagy víz

Elkészítés

Mustáros marha rizslisztes hagymakarikával és sült padlizsánnak – aki kér, kaphat hozzá sült krumplit is Szerző felvétele

Hús

A szelet húsokat csíkokra vágjuk, majd beleforgatjuk a tört fokhagymás, mustáros (ízlés szerint) borsos, olajos pácba, és egy zárható edényben tesszük, ha kell hozzáadunk még egy kis olajat, hogy lepje a húst, majd mehet fél-1 napra a hűtőbe. Ha összeértek az ízek, egy nagy (lehetőleg öntöttvas) serpenyőben pirítsuk át a húscsíkokat a saját pácában. Ha átszíneződött, kérgesedett a húst, tegyük át kuktába, ekkor sózzuk csak meg, és hagyjuk takarékon összefőni egy kis vörösbor vagy víz hozzáadásával. Épp csak ellepje a húst, ne locsoljuk fel, nem levest csinálunk.

Sült padlizsán

Serpenyőben a padlizsánszeletek mindkét oldalát megsütjük Szerző felvétele

A padlizsánokat megmossuk, és héjastól ujjnyi szeletekre vágjuk. Öntöttvas serpenyőben mindkét oldalt ropogós-pirosra sütjük, fokozatosan kevés kókuszzsírt vagy olajat adva hozzá, hogy ne égjen oda, de ne is tocsogjon az olajban.

Hagymakarika

Mehet a husira a ropogós hagyma Szerző felvétele

A hagymákat karikázzuk, kinyomjuk a közepét, és rizslisztben megforgatva forró, bő olajban ropogósra sütjük, majd szűrőbe tesszük, hogy a fölös zsiradék kicsepegjen. A hagymakarikákat a húsra téve tálaljuk, mellé kerül köretnek a sült padlizsán.

Tuti Tipp

Marha a pácban! Szerző felvétele

A húst minél vékonyabb csíkokra vágjuk, és már eleve így pácoljuk, akkor sokkal hamarabb átjárja a mustáros szósz, és gyorsabban is megpuhul, mikor főzzük.

+1 tipp

A sült padlizsán főfogásként is megállja a helyét Szerző felvétele

Ha a társaságból valaki nem szeretné a húst, a sült padlizsánszelet a ropogós hagymakarikákkal, egy csepp olívaolajjal vagy a tetejére reszelt sajttal, mustáros-joghurtos mártással önmagában is komplett étel.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás