A nyári hangulathoz sokunknak hozzátartozik egy pohár üdítő limonádé vagy gyümölcskoktél, pláne, ha úgy hirdetik, hogy az igazi gyógynövényből van. Igen ám, de ha sorra kiderül, hogy a gyógynövényes is szirup hozzáadásával készül, amiben jócskán van cukor? Akkor az ember elhatározza, hogy „csakazértis” csinál magának és a hozzá hasonlók számára egy olyan bólét, ami tényleg kizárólag gyümölcsből és – ha szeretjük – igazi gyógynövény hozzáadásával készül. Íme a reberbara-, illetve szilvavelős tiszta gyümölcsbólé: egészségünkre!
Különböző idénygyümölcsök (szilva, sárgabarack, őszibarack, fekete szeder, áfonya, bodzabogyó)
Citrom, lime
Friss gyógynövények tetszés szerint (cickafark, citromfű, menta, zsálya)
Víz vagy szóda
Jégkocka (tetszés szerint)
Rebarbara (ha van a kertben, vagy piacon elérhető)
A rebarbara szárát megmossuk, a végét levágjuk, ekkor láthatóvá válik, ha fás valahol, és azokat a szálakat kihúzzuk. A szárat apró darabokra vágjuk, beletesszük egy lábasba, és épp csak annyi vizet adunk hozzá, hogy ne égjen le. Felfőzzük puhára, majd késes botturmixxal pépesítjük, és szájízünk szerint mézzel vagy eritrittel picit megédesítjük. Kis üvegbe öntjük, így tároljuk a hűtőben, hogy legyen alapanyagunk a bóléhoz.
A megmosott szilvát félbevágjuk, kimagozzuk, és egy edényben rotyogtatjuk, ugyancsak annyi víz hozzáadásával, hogy ne kapjon oda. A szilvához egyáltalán nem adunk semmilyen cukrot, mert saját magától is finom édes. Ha megpuhult, és kiengedte a levét, ezt is összeturmixoljuk, ha kell adunk még hozzá vizet, és szintén kis üvegbe töltjük. Hűtőben tároljuk, és ebből készítjük az újabb és újabb pohár szilvavelős bólét.
A színes-ízes idénygyümölcsöket tetszés szerinti formára felvágjuk, egy tálra tesszük. A pohár aljára rebarbaravelőt vagy szilvavelőt öntünk, erre kerül az egyik féle gyümölcsből pár darab, majd citrom és lime karika, aminek a levét is belenyomjuk. Mindenféle gyümölcsből dobálunk bele, majd felöntjük vízzel, illetve szódával, és jégkockákat teszünk bele. A végén jöhet a gyógynövényszál, amilyen van.
Ha megittuk a sok gyümölcsben, színben-ízben fürdetett italunkat, természetesen ne dobjuk ki a gyümölcsöket, mert akár még egyszer felönthetjük vízzel, vagy kiskanállal elfogyasztjuk ezeket is.
Aki akarja, nyugodtan öntse nyakon a bóléját egy kis ginnel vagy házi gyümölcslikőrrel.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre