A friss primer zöldségek orgiájában nem lehet ellenállni a hatalmas zöld levelű (salátának ugyancsak fogyasztható) roppanós, új, élénk ciklámen színű céklának sem. Muszáj venni egy csokorral (szerencsésebbek kihúzzák a földből a kertben). De mit készítsünk belőle? Nyersen nem mindenki szereti, megfőzni kár a zsenge zöldséget, úgyhogy marad a sült krumpli mintájára készült céklasnack, kevés olajon pirítva. Jó hírem van: a kamaszok is jóízűen eszik!
A sült céklát nem bő olajban sütjük, mint a sült krumplit! Éppen csak egy kis olaj legyen mindig a serpenyő alján, de nem szabad ellepnie a zöldséget.
1 csokor zsenge, új cékla (4-5 közepes darab)
olívaolaj
só
friss bazsalikom
A cékla héját vékonyan lehámozzuk, a zöldséget lemossuk, majd a sült krumplihoz hasonló vastagságúra szeleteljük. Serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, majd egymás mellé helyezve a céklaszeleteket, megsütjük az egyik oldalát, aztán egyesével átforgatjuk, hogy a túloldal is megpiruljon. Cseréptálon kínáljuk egy bő csokor friss bazsalikommal, ami színben és ízben is jól passzol a céklához.
A megmosott céklát konyharuhával (nem hófehérrel, mert a cékla gyönyörűen színez) szárazra töröljük, úgy tesszük bele a szeleteket a serpenyőbe, hogy az olaj ne fröcsköljön. A céklát csak sütés után sózzuk ízlés szerint, mert a nyers sózott zöldség vizet enged, és úgy nem jó sütni.
Ha valaki enne mellé egy kis zöldséggel könnyített húst is, annak javasoljuk a cukkinis fasírtot, amit szinte egy füst alatt elkészíthetünk a céklával párhuzamosan egy másik serpenyőben vagy magában a sült cékláéban. Ha 50 dkg darált húshoz hozzákeverünk egyharmadnyi mennyiségű hámozott, reszelt nyers cukkinit és 2 egész tojást, ezt kedvünkre fűszerezzük, akkor ezekből kis pogácsát formázva kevés olajon remek „köretet” adhatunk hozzá.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre