Malac szűz mogyoróval, puliszkával, juhtúróval és savanyított zöldségekkel – A Hadik séfjétől

A Bartók Béla úti Hadik Kávéház nemcsak az itt zajlott legendás irodalmi élet miatt népszerű kult- és szórakozóhely ma is. Egykori vendégei, többek között Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső és felesége, Harmos Ilona, Móricz Zsigmond, Déry Tibor, Tóth Árpád, Füst Milán, Nagy Lajos, Heltai Jenő vagy éppen Rejtő után a ma ide betérők is jól érezhetik magukat déltől késő estig. Ehhez jócskán hozzájárul a Hadik konyhája is, amelyet most Apor Bálint vezet. A séf most megosztja olvasóinkkal egy sztár fogásának receptjét, amit egyszer tutira mi is kipróbálunk! Addig is megkóstoltuk az eredetit, hogy legyen mihez viszonyítani…



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.06.26.
XI. kerület Hadikos malac

 

 

Apor Bálint elárulta a malac szűz titkát (Fotó: Metropol)

Hozzávalók (4 személyre)

malac szűz 0,7 kg

feketebors

olívaolaj 0,1 l

jó minőségű teavaj 0,2 kg

kakukkfű 2-3 ág

finom kukoricadara 0,22 kg

tyúk alaplé vagy víz 0,5 l

tej 3,5% 0,5 l

parmezán sajt 0,1 kg

cukkini 0,2 kg

karalábé 0,2 kg

lilahagyma 0,2 kg

shimeji gomba 0,1 kg

édesburgonya 0,2 kg

fehérbor ecet 0,4 l

kristálycukor 0,13 kg

juhtúró 0,1 kg

tejföl 0,3 kg

fokhagyma 1 gerezd

xanthan 2 gr

török mogyoró

sótlan földimogyoró

borsó csíra

Jó étvágyat! (Fotó: Metropol)

Elkészítés

A malacszüzeket lehártyázzuk és 15–16 dkg-os adagokat vágunk belőle. Sózzuk, borsozzuk és sous-vide zacskóba tesszük a vaj felével és a kakukkfűágacskákkal. Levákumozzuk, majd 58 fokos vízfürdőben 1 óra 20 percet hőkezeljük. Ezután kis olívaolajon kérget pirítunk rá.

A puliszkához a tyúkalaplevet (vagy vizet) és a tejet felforraljuk. Hozzáadagoljuk a kukoricadarát, a maradék vajat és a reszelt parmezánt. Főzzük kb. fél órát, folyamatosan kevergetve. A kész puliszkát formába öntjük és kihűtjük. Tálaláskor pár perce sütőbe tesszük felmelegedni.

A savanyított zöldségekhez a zöldségeket kisebb darabokra vágjuk vagy karalábévájóval kis gömböket formázunk belőlük. 3:2:1 arányban felforralunk vizet, fehérborecetet és kristálycukrot. A forrásban lévő savanyító levet a zöldségekre öntjük, majd legkevesebb egy éjszakára hűtőbe tesszük.

A juhtúrót, a tejfölt, a fokhagymát és a xanthant simára turmixoljuk, és félretesszük.

Tálalásnál a szüzeket megszórjuk pirított, aprított földimogyoróval. A köret zöldségei közé pirított törökmogyorót teszünk. Redukált vörösboros mártást adunk hozzá.

 

Megmutatjuk VIDEÓN is - Lesd el a malacszűz titkát!

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás