Ennek a glutén-és tejmentes édességnek a receptjét Fazekas Szibilla küldte el nekünk, aki születésnapra készítette el ezt a tortát.
„A barátnőm Svédországban dolgozott egy darabig, ezért is örültem, hogy találtam egy svéd áfonyatorta-receptet Stahl Judittól, és ezzel kedveskedhettem neki. Az alapreceptből indultam ki, mert glutén- és tejmentes, de a saját ízlésünk szerint változtattam rajta, és kapásból két tésztalapot készítettem, hogy magasabb legyen a torta. Annyira jól sikerült, hogy még a nem mentesen étkező barátaink is habzsolták.”
15 dkg mandulaliszt
2 dkg teljes kiőrlésű hajdinaliszt
¾ teáskanál gluténmentes sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
½ teáskanál őrölt kardamon
¼ teáskanál só
3 tojás
25 dkg méz
1 biocitrom reszelt héja
½ dl semleges ízű olaj
Áfonyához
25 dkg áfonya
1 evőkanál méz
1 teáskanál vaníliakivonat
2 teáskanál friss citromlé
Krémhez
4 dl növényi tejszín
1 evőkanál méz
1 teáskanál vaníliakivonat
1. A sütőt 160 fokra előmelegítjük. Kiolajozunk egy 24 cm-es kapcsos tortaformát, mandulaliszttel megszórjuk.
2.Összevegyítjük egy tálban a mandulalisztet, a hajdinalisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, őrölt kardamont és a sót.
3.A tojásokat géppel habosra verjük, apránként hozzácsorgatjuk a mézet, majd beletesszük a reszelt citromhéjat, és ezt is elkeverjük.
4.A tojásos alaphoz fokozatosan hozzáadjuk a száraz anyagot (amit összevegyítettünk), aztán az olajat.
5.A masszát beleöntjük a tortaformába, és 30 percig sütjük. A formában hagyva rácsra tesszük, míg kihűl.
6.Az áfonyát puhára pároljuk, hozzáadva a mézet, vaníliát és a citromlevet. Hagyjuk kihűlni.
7.A növényi tejszínt a mézzel és a vaníliával habbá verjük.
8.A tésztaalapot megkenjük a krémmel és a tetejére szórjuk az áfonyát. Ha dupla lapot sütünk, hogy igazi magas tortánk legyen, akkor dupla krémet készítsünk, az első rétegre csak a szűrt gyümölcs levét tegyük, majd a második lap, rá a krém, és a legtetejére kerül az áfonya.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre